Pénzszűkében vannak a bankok

2012.03.01. 13:32

Megdrágult és nehezebbé vált a magyarországi bankok finanszírozása, ez pedig gyengíti a bankok hitelezési képességét, így egyre kevésbé tudnak a vállalatok számára hitelt nyújtani, állapította meg 2012. januári hitelezési felmérésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott jelentés szerint a hitelezési képesség romlása egyre nagyobb mértékben magyarázza a vállalati hitelezési feltételek szigorítását.

Homolya Dániel, az MNB vezető közgazdasági szakértője kiemelte, hogy az eurózónában is szigorodnak a hitelezési feltételek, és ennek negatív hatása az anyabankokon keresztül Magyarországon is megjelenik. A hazai bankrendszer jelenleg veszteséges, így nekik még nehezebb a külső forrásokért folytatott regionális verseny.

A lakossági szegmensben jelenleg az állományi probléma kezelése köti le a bankok erőforrásait, és csak a végtörlesztés, illetve az árfolyamgát rendszerbe történő bejelentkezések kifutása után kerülhetnek ismét fókuszba az új hitelkihelyezések, mondta a szakértő, hozzáfűzve, hogy a háztartási hitelek feltételei is szigorodtak.

Az MNB jelentése szerint a háztartási szegmensben a bankok széles köre szigorított a jelzáloghitelek feltételein, ez az alacsonyabb hitelfedezet arányban, a jövedelemarányos törlesztőrészletben és a szigorúbb megkövetelt hitelképességi szintben jelentkezik. A bankokkal folytatott háttérbeszélgetések is megerősítették, hogy a szigorításokkal a bankrendszer jelentős része a „prémium szegmensre” koncentrál, vagyis a magasabb jövedelmű, számottevő önerővel, illetve jó minőségű fedezettel rendelkező ügyfélkörre. Az MNB szerint még bizonytalan, hogy ez a banki gyakorlat a végtörlesztés átmeneti hatása, vagy hosszabb távon is tartósan fennmarad.

A hitelkeresletben a bankok – nettó értelemben vett, vagyis a szigorító és enyhítő bankok különbsége piaci részesedéssel súlyozva – 15 százaléka észlelt csökkenő keresletet a lakáscélú hitelek iránt, míg a fogyasztási hiteleknél összességében változatlan keresletről számoltak be 2011 negyedik negyedévében.

A vállalati szegmensben a bankok nettó értelemben vett 30 százaléka szigorította a hitelezési feltételeket a negyedik negyedévben, míg a bankrendszer jelentős része további szigorítást tervez 2012 első felében. A szigorítások ebben a szegmensben elsősorban a nagy- és középvállalatok, valamint a kereskedelmi hitelek feltételeit érintették, de a kis- és mikrovállalatok esetében is történtek szigorítások.

Az önkormányzati szegmensben tovább csökkent a bankok kockázatvállalási és finanszírozási hajlandósága a jelentés szerint. A bankok döntő hányada, nettó értelemben vett 80 százaléka ismét szigorította hitelezési feltételeit. A háttérbeszélgetések során nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a szegmens jelenleg nagyon kockázatosnak tartják a bankok, így továbbra is visszafogott hitelezés várható ezen a területen.

Homolya Dániel kiemelte, hogy a bankok hitelezési képességének elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését a Magyar Nemzeti Bank február közepén bejelentett kétéves lejáratú fedezett hitele, a fedezeti kör bővítése, valamint az új, univerzális jelzáloglevél vásárlási programja mérsékelheti.