Orbán: Nem nevezném sikeresnek a gazdaságpolitikát

Portfolio
2012.03.02. 13:47

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján üdvözölte az Európai Központi Bank legutóbbi intézkedését, ami meglátása szerint alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy bizakodó legyen az uniós csúcstalálkozó hangulata. A fiskális paktumról szólva kijelentette, hogy Magyarország jól döntött, hogy aláírta. A kohéziós pénzek esetleges befagyasztásának ügyével kapcsolatban azt mondta: biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen fillért sem fognak elvenni Magyarországtól.

Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos brüsszeli EU-csúcson, a fiskális paktum aláírása után tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben. Beszédét azzal kezdte, hogy elismerést érdemel az Európai Központi Bank a legutóbbi intézkedéséért.

Emlékezetes, az EKB ezen a héten 530 milliárd eurónyi forrást helyezett ki a bankoknak a 3 éves hitelprogramja keretében. A bizalom visszaállítására alkalmas gazdasági klímát idézett elő. A vita ezzel a növekedés javára dőlt el az egyensúllyal szemben - vélekedett a kormányfő. Az a jegybanki politika amit Frankfurtban folytatnak úgy akar stabilitást elérni, hogy közben forrásokat teremt a növekedéshez - magyarázta az euró milliárdokkal kapcsolatban és felidézte, hogy 800 bank igényelt forrást a tenderen.

Ez az új növekedésösztönző monetáris politika adja a bizakodó hangulatot most Brüsszelben - mondta." Ennek a farvizén fogadtuk el a pénzügyi megállapodást. Ez azt mutatja, hogy az Európai Unióhoz tartozó országok miniszterelnökei cselekvőképesnek tűnnek. Szerintem Magyarország jól döntött, hogy aláírta. Ez ugyanis tartalmilag az, amit otthon is művelünk" - fejtette ki. "Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy tőlünk vették át az EU vezetői" - magyarázta. Az a fordulat, amit az EKB magatartása és a fiskális paktum jelez, egy olyan fordulat, amelynek iránya egybeesik a magyar gazdaságpolitika irányával - tette hozzá.

Magyarország nem szervez semmiféle tábort maga mellett, jelentette ki Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy a kormány igyekszik-e megakadályozni a kohéziós források befagyasztásáról szóló döntés elfogadását.

Nincs szükségünk arra, hogy Magyarország őt támogató szövetséget hozzon létre, hangsúlyozta a miniszterelnök. Nem akarjuk belekeverni a politikát, nem szükséges politikai lépéseket tennünk. De mindenkinek megköszöntem a szolidaritását, tette hozzá. A pénzügyminiszterek el fogják fogadni a Bizottság javaslatát a kohéziós források befagyasztásáról - válaszolta egy másik újságírói kérdésre. Az egész ügy lezárása technikai lesz, és ezért körülbelül fél évet vesz igénybe - mondta.

Orbán Viktor szerint a költségvetés szempontjából "Magyarország felé lejt a pálya". Megnéztem a Bizottság 2011 decemberi dokumentumait, és megnéztem a mai ülésre kiadott tárgyalási anyagát a Tanácsnak, az leírja, hogy hol tartanak az országok a költségvetési hiány és államadósság szempontjából. Ebből azt láttam, hogy Magyarország a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudja felmutatni és csak négy ország tudja csökkenteni az államadósságot a 27 tagállam közül - árulta el a kormányfő, aki beszélt arról is, hogy az egyes országok mekkora szerkezeti kiigazítást hajtanak végre a költségvetésben.

Portugália az aranyérmes, 4,4 százalékos GDP-arányos kiigazításával, Magyarország pedig ezüstérmes az idei évre vállalt 2,4 százalékos GDP-arányos szerkezeti átalakításával, fejtette ki a miniszterelnök.  Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy "Magyarországra úgy tekintenek, amelyik jó ösvényen halad". Azon lehet vitatkozni, hogy erre jó intézkedésekkel került-e, tette hozzá.

Orbán Viktor a kormány eddig végrehajtott, sokak által bírált gazdaságpolitikai intézkedései kapcsán úgy fogalmazott, hogy "ha nem vezetjük be a fizetési sapkát a közszférában, nem adóztatjuk meg a bankokat és a cégeket, akkor a politikai stabilitás odaveszett volna". Ezért van most politikai stabilitás, ezért lehet végrehajtani a 2,4 százaléknyi kiigazítást - mondta Orbán Viktor utalva arra, hogy a kormánynak még megvan a megfelelő támogatottsága a néhol fájdalmas intézkedések végrehajtására.

"Azért tudom végigcsinálni a 2012-13-as gazdaságpolitikai programot, mert nem veszítettem el a politikai támogatottságot" - fejtette ki a kormányfő, aki nem használná a siker szót a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban. "Nem nevezném sikeresnek a magyar kormány gazdaságpolitikáját. Sikerpontjaink vannak. Magyarország nincs is abban az állapotban, hogy más ország teljesítményét minősítse" - reagált Orbán Viktor egy újságírói kérdésre.