Tíz százalékkal nőtt tavaly az export

2012.03.02. 10:25

Tavaly 10,2 százalékkal 22 322 milliárd forintra nőtt a magyar export értéke, a behozatal pedig 6,9 százalékkal 20 392 milliárd forintra nőtt - derül ki a KSH ma közzétett adataiból. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1930 milliárd forintot tett ki, 414 milliárd forinttal többet, mint 2010-ben.

A meghatározó súlyú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 8,5, illetve 4,1 százalékkal bővült 2011-ben. Míg az első negyedévben közel 20 százalékos növekedést regisztrált a KSH mindkét irányban, az év többi részében a kivitel volumenbővülése egyszámjegyűre lassult, a behozatal szintje pedig az előző év szintje körül alakult. A legnagyobb visszaesést a tv-készülékek és alkatrészeinek kereskedelmében mérte a statisztikai hivatal. Ezzel szemben az általános rendeltetésű ipari gép, az energiafejlesztő gép és berendezés, továbbá a közúti jármű export- és importvolumene dinamikusan nőtt az elmúlt évben.

A feldolgozott termékek kivitele 15,4, a behozatala pedig 12 százalékkal bővült 2010-hez képest. A
csoporton belül a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek forgalmában - 1–2 hónap kivételével -
kétszámjegyű volt a bővülés.

Az energiahordozók importvolumene – az energiaárak 20 százalékot meghaladó emelkedése mellett – 3,8 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala az első félévet jellemző kétszámjegyű növekedést követően a második félévben némileg csökkent, míg a gázé a 20 százalékot meghaladó visszaesés után már enyhén nőtt.

2011-ben az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene alig változott, míg a
behozatalé 5 százalékkal nőtt a bázishoz viszonyítva. A kivitelben legnagyobb súlyú gabona és gabonakészítmény exportja – az árak közel 40 százalékos emelkedése mellett – több mint tizedével maradt el az előző évitől. Ugyanakkor számottevő volt a hús és húskészítmény import-, valamint az élő állat exportvolumenének bővülése, előbbinél az EU-s, utóbbinál az EU-n kívüli relációban.