Ha csúszik a tárgyalás, büntethet a piac

Portfolio
2012.03.05. 10:08

Egyre több elemzőház és piaci stratéga ad hangot aggodalmának Magyarországgal kapcsolatban. Rámutatnak ugyanis, hogy a kormány egyáltalán nem igyekszik megfelelni a nemzetközi szervezetek előfeltételeinek, így tovább csúszik a nemzetközi hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése. A belföldi kockázatok ellenére a forint rendkívül stabilan tartja magát és közben a magyar csődkockázati mutató is féléves mélypontjára esett.

Fennáll a kockázata annak, hogy az idei év eddig legnagyobb deviza- és kötvénypiaci szárnyalása visszafordul, miután Orbán Viktor miniszterelnök halogatja az IMF-megállapodás előfeltételeinek teljesítését, írja hétfői cikkében a Bloomberg hírügynökség a BlackRock, a Royal Bank of Scotland és Societe Generale elemzőinek véleményére hivatkozva.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a tavalyi év második felében a forint volt a legrosszabbul teljesítő deviza a világon, az idei évben viszont 9 százalékot tudott erősödni és közben a magyar államkötvények 28 százalékot szárnyaltak. A magyar állampapírok ezzel a legjobb teljesítményt tudják felmutatni a Bloomberg által követett 170 ország állampapírjai között.

A befektetők abban bíznak, hogy a magyar kormány időben megállapodik az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal egy új nemzetközi hitelkeretről, hogy teljesítse devizakötelezettségeit. A miniszterelnök azonban még nem változtatta meg a nemzetközi szervezetek által kifogásolt törvényeket, sőt. Az elmúlt napokban a kormányzat részéről rendszerint olyan vélemények hangzanak el, miszerint a kormány nem is fog meghátrálni néhány ügyben, ezért tovább húzódhat a kötelezettségszegési eljárás.

"Óvatos lennék a forintbefektetésekkel és a magyar kötvénybefektetésekkel azok után, hogy mekkora ralit láthattunk" - fejtette ki a hírügynökségnek Beata Harasim, a BlackRock 36 milliárd dolláros vagyont kezelő ügyvezetője. Arra is emlékeztetett, hogy a kormány nem tette meg a megfelelő lépéseket, amit az EU elvár, szóval megoldásról még nem beszélhetünk.

A hírügynökség azt is felidézi, hogy a Societe Generale londoni stratégiái a minap a forint eladását javasolták a befektetőknek az euró ellenében. Közben ahogyan arról a hétvégén beszámoltunk, egyre több londoni elemző (a Credit Suisse, a Morgan Stanley és a Bank of America égisze alá tartozó Merrill Lynch londoni szakértői csapata is, illetve a BNP Paribas szakértői) kételkedik a forint további erősödésében.

A hírügynökség emlékeztet arra is, hogy a magyar eszközök szárnyalása január 5. után indult meg, amikor Orbán Viktor miniszterelnök határozottan jelezte, hogy Magyarország a gyors megállapodásban érdekelt a nemzetközi szervezetekkel.

Koon Chow, a Barclays Capital londoni elemzője szerint az Európai Központi Bank múlt heti hitelprogramja azt vetíti előre, hogy nem kell tőkekivonásra számítani a feltörekvő piacokról, így Magyarországról sem. Ez a tény, valamint az, hogy a kormány várhatóan megállapodik egy IMF-hitelkeretről, támogatja a forint árfolyamát, tette hozzá.