Hat hónapot kaptunk Brüsszeltől

2012.03.06. 17:27 Módosítva: 2012.03.06. 17:35

Magyarországnak hat hónapja van arra, hogy megtegye a túlzottdeficit-eljárásban a költségvetési hiány tartós leszorításához szükséges lépéseket – közölte kedden az Európai Bizottság (a közleményt angolul itt olvashatja). A Bizottság ismét felszólítja Magyarországot, hogy fenntartható és hiteles módon faragja le a költségvetési hiányát az unióban elvárt 3 százalékos GDP-arányos szintre (illetve az alá).

A közlemény szerint az Európai Bizottság elfogadta a Tanács ajánlását a túlzott deficit lefaragására. Az ajánlás most az európai pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin elé kerül, amely a jövő keddi, március 13-i ülésén tárgyal róla. Magyarországnak a közlemény szerint további „költségvetési erőfeszítéseket kell tennie” annak érdekében, hogy 2012-ben a költségvetés hiánya a kitűzött 2,5 százalék legyen. Emellett a kormányka biztosítania kell, hogy a 2013-as költségvetési hiány az egyszeri intézkedések kifutása után 3 százalék alatt maradjon, és ezt a hiánycsökkentést fenntartható eszközökkel kell elérni.

A közlemény végén a Bizottság konkrét határidőt szabott: hat hónapot kapott a magyar kormány, hogy a fenntartható költségvetési kiigazítást végrehajtsa, „más szóval 2012 szeptember közepéig” kell meghozni a szükséges intézkedéseket.

Mint ismert, az Európai Bizottság február 22-én csaknem félmilliárd eurónyi, a kohéziós alapból származó fejlesztési támogatás befagyasztását javasolta 2013-ra. Ez a javaslat ez év végéig visszavonható, hogy Brüsszel úgy értékeli, hogy a magyar kormány elindította a költségvetést a fenntartható hiánycsökkentés útján. A brüsszeli döntés előtti napon jelent meg egy százmilliárdos nagyságrendű kiigazításról szóló kormánydöntés a Magyar Közlönyben, amit – már a bizottsági bejelentés után – az NGM úgy kommentált, hogy nem lesz kiigazítás.

A hvg.hu épp kedden írta meg, hogy értesülései szerint ez a csomag nem lesz elég, hogy a hiánycélt tartani tudja a kormány. A lap szerint ráadásul a minisztériumok csúszásban is vannak saját kiigazító javaslataik megalkotásával – a tervek egy részének február végére el kellett volna készülnie.