Milliárdokat hozhat a röntgenezüst-biznisz

2012.03.06. 07:38

Rövid időn belül akár milliárdos haszonra is szert tehet az a cég, amelyik monopóliumot szerezhet a leselejtezett röntgenfilmek felvásárlására. A felvételekből egy speciális eljárással nagy tisztaságú ezüst vonható ki, írja a Világgazdaság.

A leselejtezett röntgenfilmeket kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet által kijelölt cégnek adhatják át az államosított kórházak. Erről a napokban értesítette az intézményvezetőket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A céget, mint levelükben írják, a későbbiekben nevezik meg. Az azonban már most tudható, hogy helyzetbe hozásával akár milliárdos haszonhoz is juttathatják. Erre egyrészt abból lehet következtetni, hogy a GYEMSZI levele szerint a leselejtezendő röntgenfelvételek újrahasznosításából származó profitot 50 százalékban visszaforgatnák a kórházak röntgentechnológiájának fejlesztésére. Márpedig egy új, már digitális röntgengép 20-60 millió forintba is kerülhet, és a fejlesztés csak ebben az irányban értelmezhető.

Az üzlet nagyságrendjét mutatja az is, hogy ma számos kisebb-nagyobb cég foglalkozik röntgenfilm-felvásárlással, az ingyenes elszállítást is vállalva. Egy kilogramm röntgenfilmből speciális eljárással 30-40 gramm nagy tisztaságú ezüst is kinyerhető. Egy gramm ezüstért a piacon jelenleg 200 forint körüli összeget adnak, egy kilogramm röntgenfilm feldolgozása után a költségeket levonva 400-500 forint nyereség is maradhat.

A következő hetekben-hónapokban várhatóan tonnaszámra szabadulnak majd meg a kórházak a röntgenfelvételektől. Egy, januárban hatályba lépett jogszabály-módosítás szerint ugyanis már nem 30, csak 10 évig kell megőrizni a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételeket. Vagyis gyakorlatilag 19 évnyi röntgenfelvételt selejtezése kezdődhet meg hamarosan a magyar egészségügyben. Becslések szerint Magyarországon egy embert évente átlagosan 1,08-szor röntgeneznek meg. A mellkasröntgen, a mammográfiai felvétel, a fogászati röntgen éppúgy ide számít, mint a balesetek, sérülések miatti diagnosztika. Ez azt jelenti, hogy évente 10-12 millió röntgenfelvétel készül. Eszerint, ha most minden, 2002 előtt készült felvételt leselejteznek, az akár 200 millió röntgenfelvételt is jelenthet, írja a lap.