Nem lesz elég a kiigazítás a hiánycél tartásához?

2012.03.06. 15:53

Nem lesz elég a két héttel ezelőtt kihirdetett költségvetési intézkedéscsomag ahhoz, hogy 2013-ban az EU által elvárt 3 százalék alá csökkenjen a hiány, tudta meg a hvg.hu.

Mint ismert, két héttel ezelőtt a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely újabb költségvetési intézkedéseket vetített előre a 2012-es és 2013-as évekre, elsősorban a gyógyszerkassza, fővárosi tömegközlekedés területén. Konkrétumok azonban nem derültek ki azóta sem, csupán annyit árult el a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy "az intézkedések 2012 évi hatása a GDP 0,1 százalékát, 2013-as hatása a GDP kb. 0,4 százalékát éri el".

A minisztériumoknak a rendelet szerint a hónap végéig kellett kidolgozniuk az intézkedéseket, azonban az Index hiába érdeklődött többször annak részleteiről, a tárcák közölték, a kormánydöntésig nem kommunikálnak az előterjesztésről. A hvg úgy tudja, a minisztériumok nem álltak még elő saját elképzeléseikkel, ezért csúszhat a megvalósítás. Közben a kormányon belül egyre inkább az körvonalazódik, hogy nem lesz elég az eredeti tervek szerint (GDP-arányosan) 0,1-0,4 százalékos intézkedéscsomag.