Több a kockázat, mint az üzleti lehetőség

2012.03.06. 11:29

Az üzleti lehetőségek és a hozzá kapcsolódó kockázatok érzékeny egyensúlya úgy tűnik, az utóbbi javára billen el, legalábbis a hazai vállalatok megítélése szerint. A vevői kockázatkezelésben jártas magyar szakemberek, credit managerek ezért kevésbé optimistán látják a jövőt, mint az angol, holland vagy amerikai kollegáik. A Magyar Credit Management Szövetség közzétette a 2011. utolsó negyedévi Credit Manager Index (CMI) eredményeit, amelyből egyértelműen látszik, hogy a magyar vállalatok lehetőséget láttak az elmúlt időszakban az értékesítési volumen növekedésére, de ez a kockázatok és a fizetési problémák magas szintjével párosult.

A Magyar Credit Management Szövetség a gazdaság állapotának mérésére, a kockázati környezet előrejelzésére dolgozta ki a Credit Manager Indexet. A CMI aktuális, 2011. 4. negyedév végi értéke 49,1 lett, amely a gazdaság stagnálását, enyhe lassulását, és a kockázatok növekedését jelzi előre.

CMI 2010 2011
Fotó: Magyar Credit Management Szövetség

Az index a megelőző negyedévhez képest negatív irányba változott: 2011 3. negyedévének végén még 53,5 volt a CMI értéke. A mutatószám-csökkenés mögött az állhat, hogy a vállalatok a korábbinál kisebb forgalombővülést, a vállalatvezetők pedig vevőkockázatok növekedését tapasztalták. Egyértelműen romló képet mutat a vevőállomány forgási ideje (33,9) és lejárt követelésállomány aránya (35,7). Mindezt minimálisan ellensúlyozza, hogy kevesebb felszámolásban voltak érintettek a szállítók, illetve javuló képet mutat a vitatott követelések aránya is. A késve fizető vevők finanszírozása pedig rontja a szállítók cash-flow pozícióját, ez pedig rontja a gazdasági kilátásaikat.

„A gazdaság fejlődési lehetőségeit alapvetően befolyásolja a rendelkezésre álló hitelek nagyságrendje és feltételrendszere. Hiteleken azonban nem csak a bankok által nyújtott hiteleket kell érteni, hanem a szállítók által a vevőknek nyújtott hiteleket és azok feltételeit is. A credit managerek, pénzügyi vezetők tapasztalatai, várakozásai, attitűdjei befolyásolják leginkább ezeknek a hiteleknek az alakulását, ezért az ő véleményük alkalmas arra, hogy a jövőbeli gazdasági trendeket, irányokat előre lehessen jelezni” – mondta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

Amennyiben a CMI értéke 50 feletti szám, úgy az gazdasági expanziót, bővülést jelez előre, míg 50 alatti érték a gazdaság lassulását, szűkülését jelenti. Az index tíz faktor alapján kerül meghatározásra. Ilyen például az értékesítés volumene, az új vevői hitellimit igények alakulása, a fizetési késedelmek alakulása, a lejárt követelések aránya, vagy a fizetésképtelen vevők száma. A CMI által vizsgált faktorok hatása egyértelműen jövőbeli: új hitellimit igények például jövőbeli potenciális üzleti fogalmat jeleznek előre, míg a behajtások, késedelmes fizetések emelkedése a vevői hitellimitek csökkentését és ezáltal üzleti volumen szűkülését hozzák magukkal. A credit managerek mind a tíz komponenst értékelik a változások iránya alapján, majd az egyes komponenseket egyenlő súllyal figyelembe véve születik meg a mutatószám. A hazai CMI negyedéves gyakorisággal, a szövetség által felkért vállalatok kitöltött kérdőívei alapján kerül kiszámításra.

Hasonló Credit Manager Indexet az Egyesült Államokban, Angliában és Hollandiában is alkalmaznak gazdasági előrejelzésre. Azokban az országokban, ahol a helyi szakmai szövetség publikál CMI értékeket, ott 2011. utolsó negyedévében pozitív irányba változott az index, és mindenhol a kedvező trendet jelző tartományban landolt. Nem mellékes az sem, hogy a külföldi indexekben a kedvező változás mögött elsősorban a negatív faktorok kedvezőbb megítélése áll, mert a credit managerek a kockázatok csökkenését tapasztalták.