300 forint közelében az euró

2012.03.07. 16:34
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Megzuhant szerda délután a forint árfolyama: míg délelőtt egy euróért még kevesebb mint 295 forintot kellett adni, addig délután négy óra körül már a 298,1 forintos szintet is átlépte az árfolyam. Ez már nagyjából 10 forinttal magasabb, mint a két nappal ezelőtti, hétfő reggeli árfolyam.

  Nemcsak az euróval szemben gyengül a forint: a svájci frank négy körül 247,13, az amerikai dollár pedig 227,18 forintnál járt. A frank 244 forint alatt kezdte a napot, 240 forint környékén a hetet, míg a dollár 223 forint környékén volt délelőtt.

  A forint annak ellenére gyengül, hogy a piacokon egyébként jó a hangulat: a térségbeli devizák közül a cseh korona ugyan minimális mértékben – 0,04 százalékkal –, de erősödni tudott az euróval szemben, a lengyel zloty pedig mindössze 0,08 százalékot gyengült, szemben a forint egy százalékot meghaladó esésével.

  Délután a tőzsdén is borúsra fordult a hangulat: míg délelőtt még jelentős pluszban járt a BUX, addig délután négy óra körül már egy százalék körüli mínuszban járt az index. Ekkor a főbb papírok - a Mol 0,9 százalékos nyereségét leszámítva - mind veszteséget mutattak, az OTP 3,2, a Richter 1,7, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban járt.

  Emellett a Portfolio szerint eladói hullám söpört végig a magyar állampapírok másodpiacán ma délután, de egy kereskedő szerint ez inkább csak egy minipániknak mondható. Ez összefügghet a holnapi magyar kötvényaukciókkal, hiszen a kereskedők a most eladott papírokat azokon vissza tudják vásárolni. A 3 éves kötvény hozamjegyzése most 8,45, az 5 évesé 8,72, míg a 10 évesé 8,8 százalék körül jár. Ez azt jelenti, hogy a nap folyamán 5-15 bázisponttal emelkedtek a hozamok.

  A rossz hangulaton vélhetően nem javít, hogy délután nyilvánosságra hozta az NGM a februári deficitadatot, ami szerint már az első két hónapban elértük az éves terv 32,1 százalékát.

  Emellett délben megjelent: az Európai Bizottság két magyar ügyben is új szintre lépett a kötelezettségszegési eljárásokban, és a jegybankkal kapcsolatban is újabb információkat kért a magyar kormánytól. A gyorsított eljárásban Budapestnek harminc napja van válaszolni; mindenesetre ez azt valószínűsíti, hogy tovább csúszik a hiteltárgyalások elindítása – lehet, hogy legkorábban április végén, május elején ülhetünk tárgyalóasztalhoz a nemzetközi szervezetekkel.