Tiltakozik a reptér a privatizációs szerződések közzététele miatt

2012.03.07. 15:58 Módosítva: 2012.03.07. 16:39
A Budapest Airport elfogadja, hogy a privatizációs szerződések közérdekű információknak számítanak, ugyanakkor azt kéri az MNV-től, hogy ne legyenek teljesen nyilvánosak. A reptér jogi lépéseket is kilátásba helyezett arra az esetre, ha nem csak azoknak adják ki a szerződéseket, akik írásban kérik tőlük.

Levélben tiltakozott szerdán a Budapest Airport Zrt. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által közzétett privatizációs és privatizációhoz kapcsolódó szerződések miatt. A lapunkhoz eljutott dokumentum szerint azt kifogásolják, hogy az MNV nyilvánossá tette ezeket szerződéseket, és azok módosításainak egy részét. A Budapesti Airport szernt az üzleti titkaik komolyan sérülnek ezzel a lépéssel, amit „sem kötelező érvényű jogszabály, sem a vonatkozó bírósági döntés, sem pedig megállapodásaink rendelkezései [...] nem indokolják”.

Az MNV azután tettte fel a honlapjára ezeket a szerződéseket, miután Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Malév csődje kapcsán ezermilliárdos kártérítésről beszélt. Miután azonban semmivel nem tudta alátámasztani a súlyos vádakat, az atlatszo.hu beperelte a kormánybiztost az adatok kiadásáért, míg az Index nyilvános adatkéréssel kérte az MNV-t a megállapodások közzétételére. A reptéri szakszervezeti dolgozók szintén pereltek korábban a szerződésért, és pert is nyertek. Az MNV azonban attól az ügytől függetlenül döntött úgy – hiszen abban nem kötelezték általános közzétételre –, hogy nyilvánosságra hozza a szerződéseket.

Most azonban a Budapest Airport jogi lépésekkel is fenyegeti az MNV-t, ha nem szedik le ezeket rövid időn belül. A BA közölte: elfogadják, hogy ez közérdekű információ, azonban szeretnék elérni, hogy jóval nehezebben lehessen ezekhez hozzájutni. Azt szeretnék elérni, hogy a vagyonkezelő csak írásos kérésre, és mérlegelés után adhassa csak ki a privatizációs szerződéseket az arra jogosultaknak.

Úgy érzik, hogy jelentős üzleti káruk keletkezhet a nyilvánosságból, „súlyos hatással lehet a finanszírozási pozíciójukra”, különösen a Malév megszűnésével összefüggésbe hozható feltételek kapcsán.