Újabb ütést kapott a forint

2012.03.07. 12:36 Módosítva: 2012.03.07. 12:41
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Szerdán folytatódott a forint kedden kezdődött gyengülése. Az euró, amely a hét elején még 288 forint környékén volt, 295 forint fölé erősödött, nem sokkal dél után 295,7 forinton állt. A forint az euróval szemben így nagyjából másfél hónapos mélypontra gyengült szerdán.

    A forint gyengülése a hétfőn megjelent kínai romló prognózisok óta tart, de ma sem tudott magára találni, miközben a tőzsde és a térségi valuták már pluszban vannak. A zloty és a cseh korona nagyjábóll 0,2 százalékot erősödött ma délelőtt a vezető devizákkal szemben, míg a forint 0,2-0,3 százalékot gyengült.

    Nemcsak az euróval szemben gyengült a pénzünk: a svájci frank is drágul, 245,26 forintig erősödött a reggeli 243 forintos szintről. A dollár 223 forintról 225 forint közelébe drágult ma délelőtt.

    A Portfolio.hu szerint kedden a legtöbb piacon egy kisebb pánik alakult ki, ma délelőtt azonban fokozatosan oldódott a feszültség. Ez azonban csak reggel tudott kis forinterõsödést kiváltani, majd újabb gyengülési hullám következett, ami az EU/IMF-tárgyalások sikerével kapcsolatos növekvő pesszimizmussal függ össze.

    A helyzetet vélhetően az sem javítja, hogy délben megjelent: az Európai Bizottság két magyar ügyben is új szintre lépett a kötelezettségszegési eljárásokban, és a jegybankkal kapcsolatban is újabb információkat kért a magyar kormánytól. A gyorsított eljárásban Budapestnek harminc napja van válaszolni; mindenesetre ez azt valószínűsíti, hogy tovább csúszik a hiteltárgyalások elindítása – lehet, hogy legkorábban április végén, május elején ülhetünk tárgyalóasztalhoz a nemzetközi szervezetekkel.