Váratlanul csökkent az ipari termelés

MTI/Index
2012.03.07. 11:02 Módosítva: 2012.03.07. 11:03

A várakozásokkal ellentétben 0,5 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest az ipari termelés. A munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékos csökkenést mutat, mivel idén több munkanap volt a hónapban.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 2,1 százalékos növekedést jelez. Mivel decemberben az ipari termelés 7,3 százalékos visszaesést mutatott novemberhez képest, a januári kibocsátás 5,5 százalékkal elmaradt a tavaly novemberi szinttől is. Az elmúlt évben egyenlő, 6:6 arányban oszlott meg a kibocsátás havi növekedését és csökkenését mutató hónapok száma.

Az ipari termelés évi 0,5 százalékos, illetve munkanaphatással kiigazított 2,7 százalékos csökkenésében a tavaly januári viszonylag magas bázis is szerepet játszhatott, amikor rendre 13,5 és 11,0 százalékos növekedést regisztrált a KSH. A múlt évben csak február hozott nagyobb növekedési mutatókat az ipari kibocsátás volumenét tekintve.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a KSH előzetes közlése alapján a járműgyártás húzta le a termelést, ami a thaiföldi áradások során akadozó alkatrészellátással lehet összefüggésben. A januári adatot az is ronthatta, hogy az idei januári időjárás lényegesen enyhébb volt az előző évinél, így az energiatermelés alacsonyabb lehetett, ez azonban februárban a rendkívüli hideg időjárás miatt megugorhatott. Mivel a német konjunktúramutatók élénkülésre utalnak, a következő hónapokban újra gyorsulhat az ipari termelés, a Mercedes kecskeméti üzemének termelésbe állása pedig március végétől újabb lendületet adhat az ipari kibocsátásnak.

Az év második felében a külső konjunktúra enyhe javulása – valamit a tavaly év közepétől jelentkező gyenge bázisok – is hozzájárulhatnak a termelés növekedéséhez, azonban a belső kereslet hiánya továbbra is korlátozhatja a termelés dinamikusabb növekedését. Egyes hazai konjunktúramutatók azonban szintén enyhe élénkülésre utalnak. Az elemző várakozásai szerint idén 5 százalékkal nőhet az ipari termelés. a tavalyi 5,4 százalékos növekedést követően.

Tavaly összesen 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, de még így sem érjük el a 2009-es szintet.  A 2009-es évben a válság hatására 17,8 százalékos zuhanás következett be .

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzőjét is meglepte a gyenge éves januári adat, hiszen ha nem is túl nagy, de pozitív számot vártak. Hozzátette: ha azt nézzük, hogy decemberben több mint 7 százalékkal esett vissza a termelés novemberhez képest, akkor ebből következően korrekciónak kellett volna bekövetkeznie januárban, azaz valamilyen szinten nőnie kellett volna az ipari termelésnek. Ám ez nem következett be, s így már meglehetősen negatív az első havi termelési adat. Mint ahogyan az is, hogy a kiigazított index majdnem 3 százalékos visszaesést mutat.

Árokszállási Zoltán elmondta, a havi index is kis csalódást okozott, de mivel nem látják a járműgyártás adatai mögött lévő részleteket, egyelőre nem vonnak le belőle hosszabb távú következetést. Kérdés az is, tette hozzá, hogy Mercedes beinduló termelése mennyire tudja majd növelni az ipar teljesítményét. Az ipari termelés későbbi alakulása miatt nem érdemes megkongatni a vészharangot, mivel felvetődik, hogy a közölt adatok volatilisek lehetnek.