Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Több tízezer munkahelyet hozhatnak a multik

2012.03.08. 07:37

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) idén 112 befektetési projektet kezel, abban az elméleti esetben, ha közülük mind megvalósulna, az 6,05 milliárd euró beruházást, közvetlenül több mint 28 ezer, közvetve pedig − a beszállítói láncon keresztül − 60-65 ezer új munkahely létrejöttét eredményezné − mondta Dobos Erzsébet, a HITA elnöke a DHL logisztikai konferenciáján. Az elnök szerint a befektetések 70 százaléka újrabefektetést jelent, ezért fontos a szoros kapcsolattartás a már itt lévő invesztorokkal − írta a Napi Gazdaság Online.

Idén a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) növekedésére számít a hivatal, amely a stabilabb közel-keleti országokra és Kínára fokuszál. Utóbbi kapcsán Dobos úgy fogalmazott, Kína nem számít egyszerű területnek, csak hosszabb távon lehet sikerre számítani, de egy-két projekt már az idén beérhet.

A külpiaci megjelenésre készülő hazai vállalkozások közül a 2005 óta alapított cégek szinte azonnal a külpiacok felé fordulnak, a régebbieknél azonban jellemzőbbek az olyan, exportot gátló problémák, mint a nyelvtudás hiánya. A HITA elődszervezete, az ITDH 2008-as és az MFB friss kutatása is azt támasztja alá, hogy a hazai cégek külpiaci aktivitását elsősorban nem pénzügyi okok, hanem az ismerethiány és a menedzsmentszervezet hiányosságai gátolják. A hivatal ezért olyan tréningeket szervez, amelyek a külpiaci elindulást segítik.