Egészségbiztosítást kínál a Generali

2012.03.09. 16:55 Módosítva: 2012.03.09. 17:01

A biztosító ígéri: aki megveszi a havi 5-10 ezer forintos alapszolgáltatást, nem kell többet sorba álljon, hálapénzt fizessen, sok vizsgálatot tartalmazó szűrővizsgálatokra járhat és még az orvosok is kedvesebbek lesznek. A munkáltatók a dolgozóknak adómentesen fizethetik a biztosítást, a béren kívüli juttatási rendszer keretein belül. A szolgáltatás a hét minden napján 24 órában elérhető, az állami kórházak várólistái rövidülni fognak, az egészségügybe pedig pluszpénz kerül.

A Generali vezetői év végéig 6-7 ezer biztosítottra számítanak – hangzott el a magyar biztosítási piacon úttörőnek számító szolgáltatásról szóló sajtótájékoztatón. A biztosító vezetői hangsúlyozták: az általuk biztosított ügyfelek nem előrébb kerülnek az egyébként is hosszú állami kórházi várólistákon, hanem kiállnak a sorból és egy másik sorba állnak be, illetve a biztosító partnere, a Medicover rendelőibe mehetnek. Ezzel rövidülhet az állami intézményekben az egyes beavatkozásoknál a várakozási idő, illetve több pénz juthat az állami rendszerben maradó betegekre. A biztosító ugyanis az ellátások teljes díját kifizeti a rendszerhez csatlakozó állami kórháznak (eddig országosan 22 állami intézmény szerződött a biztosítóval), így idővel valamelyest enyhülhet az állami rendszer forráshiánya, illetve a kórházak is extra bevételekhez juthatnak.

A biztosítottak a havi díjon felül semmilyen önrészt nem kell fizessenek, illetve ellátási limit sincs, mindenki a diagnózisának megfelelő ellátást kaphatja – ígéri a Generali.

Az új egészségbiztosítás alapvetően különbözik az eddig is létező egészségpénztári szolgáltatástól. Ebben mindenki magának gyűjt előre látható kisebb költések fedezésére, például gyógyszerekre vagy jellemzően fogászati kezelésre. Az egészségbiztosítás ezzel szemben kockázatközösségi-elven működik: a befizetéseket a biztosítók azokra költik, akiknek valamilyen ellátás kell. A többiek sem dobják feneketlen zsákba a pénzt, ugyanis a biztosítás megvásárlói minden évben eljárhatnak a legfontosabb egészségügyi szűrővizsgálatokra.

Adómentesség is jár

Egy pár hónapja életbe lépett törvénymódosítás teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a munkáltatók 2012-től adó- és járulékmentesen, a béren kívüli juttatások körében nyújtsanak munkavállalóiknak egészségügyi szolgáltatásokra szóló biztosítást.

A Generali elmúlt hónapokban elvégzett felméréséből kiderült: jelentős igény mutatkozik a kényelmes, a megszokottnál jobb minőségű, gyors és hatékony egészségügyi ellátásra.

A megkérdezettek évente átlagosan 5-6 alkalommal fordulnak meg magán vagy állami szakrendeléseken, illetve háziorvosuknál, ehhez adódnak hozzá a szűrővizsgálatok. Elsősorban a fogorvoslás és a nőgyógyászat területén járnak többen magánrendelésre, de más területeken is megfigyelhető, hogy ha az életvitelt, életminőséget befolyásoló gondról van szó, és gyors és hatékony megoldást akarnak, akkor gyakran a magánrendelést választják.

Ami a megelőzést illeti, a nőgyógyászati szűrést, tüdőszűrést, fogászati ellenőrzést és a vérkép- illetve vizeletvizsgálatot kisebb-nagyobb rendszerességgel elvégeztetik, a szemészeti, EKG és a mammográfiai szűrést kevesebben, míg a hasi ultrahang, bőrrák szűrés, urológiai szűrés és az általános „menedzser” szűrés azok, melyekre az emberek többsége nem jut el. A Generali egészségprogramjába ezért számos preventív szűrővizsgálatot is beépített.