Ennél többet adóban már nem lehet elvonni

2012.03.09. 07:46
Egy százalékponttal, 38 százalékra nőtt a GDP-arányos adóelvonás Magyarországon 2010-hez képest, „ennél többet adóban már nem lehet elvonni” – mondta Balog Ádám az Adó Szaklap márciusi számában. Az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára újra elmondta, hogy a társasági és a személyi jövedelemadó csökkentésének szerény, de biztató jelei már láthatók.

Balog Ádám szerint a 38 százalékos adóelvonás regionális összehasonlításban, de még európai uniós viszonylatban is jelentős arány, ennél többet adóban már nem lehet elvonni. Emellett elmondta, hogy a társasági adó és a személyi jövedelemadó csökkentése nyomán már vannak szerény, de biztató eredmények: a magánszemélyek és a vállalkozások is több jövedelmet vallottak be és fizettek be 2011-ben.

Az sem zökkentette ki, hogy tárca január 23-án nyilvánosságra hozott adataiban éppen ellenkezőleg az szerepel, hogy 2011-ben 385 milliárd forinttal csökkent az szja-ból befolyt összeg.  Balog Ádám szerint ez így van, de nyilvánvaló, hogy az adókulcs radikális csökkentése nem egyetlen év alatt fogja megtermelni az összes kieső bevételt. A kormány saját várakozásaihoz képest ugyanakkor az szja, a tb-járulék és a társasági adóbevétel túlteljesült, összesen mintegy 90 milliárd forinttal, amiből 60 milliárdot tett ki az szja és a tb-járulék többlete.

Balog elmondta még, hogy 2010-ben az adózók 10 százaléka fizette az szja 56 százalékát, 20 százaléka pedig a 76 százalékát. Ezeket a számokat korrigálva a közszférával, még szembetűnőbb az aránytalanság. Az adójóváírás emellett szerinte amúgy sem volt hatékony, és sokat is spórolt vele a kormányzat. A minisztérium azzal számol, hogy a minimálbérből élők fele valójában amúgy is többet keres.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kérdésének a megoldását az egész kkv-szektor adózásának rendszerébe ágyazottan tudja elképzelni a helyettes államtitkár. Feltehető, hogy valamilyen átalányköltség eleme lesz az új rendszernek is, de az áfát külön kellene kezelni, mert ebben az adókörben jelentős az adóelkerülés. Emellett az Unió jövőre lehetőséget teremt a kkv-k áfaszabályainak egyszerűsítésére, még inkább pénzforgalmi jellegű lenne az áfázás.

A helyettes államtitkár elmondása szerint az összes többi adónemre valamiféle egyszerűsített átalányköltséggel működő rendszert tud elképzelni. Ugyanakkor vannak olyan jellegzetességek az iparágak között, amelyeket nem lehet egyetlen adókulccsal lefedni, és azt is meg kell gondolni, hogy minden vállalkozásnak meg kell-e engedni minden adózási lehetőséget.