Magyarország elkerülheti a recessziót

2012.03.09. 12:37

Magyarország valószínűleg elkerüli recessziót idén, jósolták pénteken elemzők a tavalyi utolsó negyedévi magyar GDP-adatsort kommentálva. Mint ismert, a KSH pénteki ismertetése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2011 negyedik negyedévében a korábbi gyorsbecslésben szereplő adatnak megfelelő mértékben, 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Török Bálint a Budacash elemzője emlékeztet, 2011 egészében 1,7 százalékkal nőtt a hazai gazdaság, folyó áron a magyar GDP 28 154 milliár forint volt. "Összefoglalólag elmondható, hogy termelési oldalról a legtöbbet a mezőgazdaság, majd az ipar járult hozzá a növekedéshez, a szolgáltatások méréskelten visszahúzták a GDP-t. A fogyasztás felől közelítve a nettó export jókora növekedési hozzájárulását a belső fogyasztás méréskelten, a beruházások csökkenése erősebben rontotta" - hangsúlyozta az elemző.

Szerinte rövid távon aligha várható érdemi fellendülés a hazai növekedésben, sőt nagyon valószínű a romlás. Ennek oka, hogy a növekedés hajtóerői gyengülnek, akár a nettó exportot, akár a mezőgazdaságot és az ipar nézzük; eközben viszont az eddig gyengébb területeken nem látszik javulás. Török úgy vélte, nagy szükség lenne a beruházások élénkülésére, ehhez elengedhetetlennek látszik a stabilabb gazdasági környezet, a belső fogyasztás élénkülése nélkül sem igazán lehetséges a nagyobb ütemű növekedés.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői pénteki kommentárjukban közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaságot a következő negyedévekben "környékezni fogja a recesszió", és a ház az idei első negyedévre kismértékű GDP-visszaeséssel számol.

A cég előrejelzése szerint a magyar ipari termelés értéke éves szintre vetítve 3 százalékkal csökken 2012 első három hónapjában, és a Nokia azon döntése, hogy visszafogja összeszerelő tevékenységét európai üzemeiben, valószínűleg önmagában "néhány tized" százalékpontnyit lefarag az éves összevetésben számolt idei első negyedévi magyar GDP-adatból. Az év későbbi szakaszában azonban a nagyszabású autóipari beruházások várhatóan már felhajtóerőt adnak az ipari termelésnek és az exportnak is - jósolták pénteki kommentárjukban a JP Morgan londoni elemzői.

A cég közgazdászai mindezt egybevetve közölték, hogy 2012 egészére 0,5 százalékos magyar GDP-növekedést várnak. A JP Morgan szakértői szerint a költségvetés feszesebbre vonása és a hitelkiáramlás stagnálása nyomást gyakorol a fogyasztásra, ugyanakkor a devizahitelesek adósságterhének könnyítését célzó program hatására valószínűleg "szerény mértékben" emelkedhet a háztartások fogyasztása. Más nagy londoni házak elemzői ugyanakkor nem osztják ez utóbbi előrejelzést.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban összeállított beszámolójukban közölték, hogy nem várják a fogyasztás bővülését a devizahiteles háztartások terheinek enyhítését célzó programoktól a következő negyedévekben.

A ház elemzőinek számítása szerint a kedvezményes árfolyamú előtörlesztés januárra a GDP-érték 26,4 százalékára csökkentette a teljes háztartási adósságállományt a decemberi 30 százalékról. Ez pozitív fejlemény, és az arány a következő hónapokban valószínűleg tovább javul, ám a változás mértéke "szerény" a teljes adósságállományhoz képest, és ezért valószínűtlen, hogy a fogyasztás "látható" fellendülését eredményezné, vélekedtek a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A ház szerint ugyanis a családok "a megtakarításaikat élték fel" a devizaalapú hitelek törlesztéséhez, emellett a munkanélküliségi adatok is valószínűleg "elővigyázatossági megtakarításokra" ösztönzik a háztartásokat.  A magyar gazdaság ugyanakkor más nagy londoni házak szerint is elkerüli idén  a recessziót az év egészét tekintve.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

Németország a közép-kelet-európai térség első számú kereskedelmi partnere, és a német gazdaság teljesítményének javulása nagyobb hatást gyakorol a felzárkózó európai térségre, mint az euróövezeti periféria kilátásainak gyengülése, mivel ez utóbbi országcsoport kapcsolatai Közép-Európával sokkal kevésbé szorosak - indokolták a közép-kelet-európai prognózis javítását a BNP Paribas elemzői.

A ház mindezek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte. Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre a cég új becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP a BNP Paribas közgazdászai által az előrejelzés frissítése előtt várt 2,1 százalék helyett.