Nátrán: Néhány nap múlva dönthetnek az IMF-tárgyalásokról

2012.03.09. 12:02

Nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF–EU és a magyar kormány között. Nátrán Roland szerint csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet. A szakmai kérdésekben, az államháztartás állapotát, a bankrendszert vagy a pénzügyi felügyeletet érintő kérdésekben nagyon közeliek a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány célja, nyilatkozta az NGM helyettes államtikára a Gazdasági Rádiónak.

Mint ismert a jövő héten Fellegi Tamács ugyan Washingtonba utazik, ám az IMF részéről hivatalosan nem kívánnak a tárca nélküli miniszterrel tárgyalni. Irina Ivascsenko az IMF magyarországi delegációvezetője csütörtökön elmondta: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a lehetséges, Magyarországgal kötendő készenléti hitel-megállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem.

Az IMF-tárgyalások kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön elmondta: a magyar gazdaságnak ma az az érdeke, hogy megállapodjon. „Én két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek” – utalt arra, hogy a tárgyalások elhúzódásáért szerinte kizárólag a nemzetközi szervezeteket terheli felelősség. A miniszterelnök a tárgyalások lehetséges tartalmáról azt mondta: nem a költségvetési egyensúly fenntartásáról lesznek viták, hanem a növekedésről. „Az a kulcskérdés, hogy lesz-e növekedés 2012-ben Magyarországon".