Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Csődöt jelentett az Albacomp

2012.03.12. 09:51 Módosítva: 2012.03.12. 10:22
Csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a bírósághoz a székesfehérvári Albacomp IT Zrt., a döntésig fizetési haladékot kapott, írja Gazdaság.hu. A magánszemélyek tulajdonában álló társaság ellen több végrehajtás indult az elmúlt évben, néhány hete a NAV is bekopogtatott az elmaradt tételekért. A cég közölte: nem hosszabbították meg a lejáró hitelszerződést, ezért vált finanszírozhatatlanná a működésük.

Csődvédelembe menekülne az Albacomp IT Informatikai Zrt., miután egy hónapja végrehajtást rendelt el a cég ellen a NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatóság hátralékkezelési osztálya – tudta meg a Gazdaság.hu. A bíróság döntéséig fizetési moratórium illeti meg. Tavaly több közjegyzői végrehajtás indult a társaság ellen, ezek közül kettő folyamatban van.

A cég hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a „finanszírozó bank nem hosszabbította meg a lejáró hitelszerződést, ezért a társaság működése finanszírozhatatlanná vált”. Emiatt döntöttek úgy, hogy csődvédelmet kérnek, így esély van arra, hogy a társaság „a likviditási helyzetét rendezni tudja, célja a szállítókkal, hitelezőkkel történő sikeres csődegyezség megkötése és a társaság ingatlankezelőként való további működtetése”. Megjegyezték azt is: az ügy az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. működését nem befolyásolják, mivel az a cég „teljesen független a már ma is szinte kizárólag vagyon és ingatlankezelést végző IT Zrt.-től”.

Az Albacomp IT Informatikai Zrt. 2010 decemberében jött létre, miután az Albacomp Számítástechnikai Zrt. magába olvasztotta a Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Zrt.-t (SZÜV). Mindkét társaság a Minárovits János nevével fémjelzett cégcsoporthoz tartozott. Az egyesüléssel sikerült eltűntetni a régi Albacomp mínusz 596 millió forintos saját tőkéjét, miután a SZÜV 2,6 milliárd saját tőkét vitt az új cégbe. A SZÜV-ben még 1995-ben szerzett többséget az Albacomp, majd 2001-ben növelte közel 100 százalékosra a részesedését.

A társaság jelenleg 17 magánszemély és a Szüv Rt. MRP szervezetének tulajdonában áll, jegyzett tőkéje 522 millió forint. Fő tevékenysége számítógép, periféria, szoftver nagykereskedelme. Vélhetően a cég az Albacomp Fehérvár kosárlabdacsapat névadó szponzora. A hivatalos honlapon feltüntetett névadó szponzor az Albacomp IT Számítástechnikai Zrt. nevű vállalkozás. Ilyen néven működő cég jelenleg nincs az Opten adatbázisában.

Az Albacomp csoporthoz tartozó Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. az utolsó fellelhető beszámoló szerint nyereségesen zárt 2010-ben, tavaly azonban ellene is végrehajtást kezdeményezett az adóhatóság, de ezt sikerült lezárni. Jelenleg közjegyzői végrehajtás folyik ellene. Az Albacomp EA Elektronika Kft. és az Albacomp SH Rendszerház Kft. az Opten adatai szerint zökkenőmentesen működik, sőt utóbbi szerepel a „Köztartozásmentes adózók” adatbázisában.