Így készül az új magyar pénz

2012.03.12. 17:31 Módosítva: 2012.03.12. 17:50

Magyar Köztársaság helyett Magyarország – miután az idén hatályba lépett új alkotmány új országnevet hozott, új feliratú érméket kell gyártani is. Három vésnökmester féléves munkáját követelte a Magyar Nemzeti Bankban a módosítás, az úgynevezett apatövek azonban végre elkészültek, az új feliratú 5, 10 és 20 forintosok sorozatgyártása pedig már meg is kezdődött a pénzverdében. A bunkerként őrzött Magyar Pénzverőben tartott hétfői sajtótájékoztatón két nagy teljesítményű gép 1600 darab Magyarország feliratú ötforintost ontott magából percenként.

"A bankjegyeken nem kell módosítani, azokon ugyanis nem szerepelt a Magyar Köztársaság felirat, az érmék közül pedig ez a három az, ahol már 2012-ben szükség lehet pótlásra, az ötvenes, százas és kétszázas érmékből van elég raktáron" - mondta Simon András az MNB szóvivője az új pénzeket bemutató sajtótájékoztatóján.

Simon az Index kérdésére elmondta, a Magyar Köztársaság feliratú pénzeket nem vonják ki a forgalomból, csak az elkopott, vagy külföldiek által hazavitt érméket pótolják. Jelenleg háromszor 10 millió darabot vernek az új feliratú pénzekből, amíg azonban ezek a hétköznapi forgalomba kerülnek, arra hónapokat is kell még várni. Az MNB szóvivője hozzátette, jelenleg több százmillió darab érme van forgalomban, vagyis egy ideig még kell hozzá egy kis szerencse, hogy valaki Magyarország feliratú aprót kapjon vissza a boltban.

A 30 éve pénzérméket tervező Kósa István, a pénzverde vezető vésnöke elmondta, Magyarországon a gipsztervet még mindig kézzel vésik, bár léteznek gépesített technikák, "igazán szép" azzal sosem lesz. A terveket az MNB jóváhagyása után elkészítik műgyantából, a végső verziót pedig marógéppel. Az elkészült, úgynevezett apatő egy féltve őrzött etalon, amely alapján időről-időre az üzemben működő verőtöveket készítik. Az importból érkező lapkákat a pénzverdében először megszámolja egy gép, majd konténerekbe rakják. A konténereket aztán a verőterembe tolják, ahol elnyeri végső formáját. A pénzeket ezután újra megszámolják, majd csomagolják.

Kósa lapunknak elmondta, a fém kétszázas lapkája Dél-Koreából érkezett, az új ötforintosra kiírt tendert azonban a németek nyerték, onnan szállítják Magyarországra a pénz alapját képező fémkorongok millióit. A vésnök azt mondta, kedvenc munkája az elmúlt évtizedekből a 20 forintos hátoldalán lévő nőszirom, és bár szereti az új kétszázasra vésett Lánchidat is, komoly szívfájdalma, hogy ezzel megtört a védett állatok, védett növények sorozat.