Gyárfás
19 °C
35 °C

Tagdíjat szedne az OTP Magánnyugdíjpénztár

2012.03.13. 07:49 Módosítva: 2012.03.13. 11:36

Május végéig havi 1000, június 1-től pedig havi 5000 forint kötelező tagdíjat kell fizetniük az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjainak az öthavi díjat június 30-ig lehet egy összegben befizetni, írja a Pénzcentrum.

A lap által idézett közlemény szerint a tagdíj a pénztár szolgáltatásainak fedezetére, valamint a pénztárszervezet működtetésére a pénztártagok által önkéntesen vállalt, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás, az egységes tagdíjnál nagyobb összeget is lehet fizetni. A tagdíjbevételek 99,1 százaléka a fedezeti tartalékot, 0,9 százaléka pedig a működési tartalékot gyarapítja – az előbbi az az összeg, ami a tagok pénze lesz.

Ha valaki a tagdíjbefizetésen kívül hozzá kíván járulni a pénztár működéséhez, akkor adományt is befizethet a pénztár részére, az azonban nem a pénztártag számláját gyarapítja, hanem a pénztár működését finanszírozza. Az OTP Magánnyugdíjpénztárban az állami rendszerbe történő visszalépési lehetőség megnyitása után 17 600 tag maradt, ők  2,3 százalékát teszik ki a korábbi tagságnak.

Mint ismert, a parlament a múlt év végén úgy döntött, hogy a 2010 végén eredetileg csak 14 hónapig az állami nyugdíjrendszerbe átirányítani tervezett munkavállalói nyugdíjjárulék végleg oda kerül, vagyis a magánkasszákba nem érkezik többet nyugdíjjárulék.

Ez új helyzetet teremtett, amelyben a magánkasszáknak is újra kell gondolniuk a működés lehetőségeit. Mivel a kasszák nem kaphatják meg a fizetésekből levont tagdíjakat, így nincs miből levonniuk a működési költségeiket sem.

Ennek az első jelei máris láthatók: a nyugdíjpénztárak legfrissebb adatai szerint hiába voltak jók a kasszák hozamai, a működési eredmények miatt mínuszban zárták az elmúlt évet. A Világgazdaság összesítése szerint az év végén meglévő, 99 601 tagot számláló tizenhárom nyugdíjpénztár, amely mintegy 226,3 milliárd forintot kezelt, az év végére 5,9 milliárd forintos veszteséget halmozott fel.

A kasszák megszűnése és koncentrációja már korábban megkezdődött: a Quaestor nyugdíjpénztáránál már a végéhez közelít a végelszámolás, ami a Honvéd pénztárnál is megkezdődött, és az Erste kasszája is jelezte, hogy nyáron befejezik a működést. Az Életút és a Vasutas pénztárak is ezt a megoldást választották, a Generali pedig nyugdíjpénztára pedig beolvadt a Dimenzióba. Már csak kilenc kassza van, ahol sem beolvadással sem végelszámolással nem kezdődött el a végjáték (Allianz, Aranykor, AXA, Budapest, Dimenzió, ING, MKB, OTP, Pannónia).