Adómentessé tenné a reálhozamokat az NGM

2012.03.14. 13:14

Még 2012. március 31-ig van lehetőség a magánnyugdíj-pénztárakból a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való átlépésre. Az NGM tegnap nyújtott be a parlamentnek egy módosító javaslatot, ami az átlépő/visszalépő pénztártagoknak adómentessé tenné a reálhozamok kifizetését.

"A Nemzetgazdasági Minisztériumnak fontos, hogy az emberek nyugdíja minél nagyobb biztonságba kerüljön. Ennek érdekében jelentős kezdeményezésnek tartja, hogy a korábbi szabályhoz hasonlóan, akik áttérnek a kiszámíthatóságot és biztonságot jelentő állami rendszerbe, azok most is adómentesen vehessék fel a reálhozamukat és tagdíj-kiegészítésüket" - olvasható a minisztérium közleményében.  

A magánpénztárak tagjainak hó végéig határozniuk kell: átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy megtakarított pénzüket magánkasszában hagyják-e. A döntést sok bizonytalanság nehezíti: nem tudni, mennyi lesz a pénztári tagságukat megőrzők állami nyugdíja, ahogyan azt sem, hogy mi lesz egyes pénztárak sorsa. A döntéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.