Mégis zavarja Matolcsyt a magas valutatartalék

2012.03.14. 14:42
Be kell tömni azokat az óriási lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból - írja heti cikkében a Heti Válasz hasábjain Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető az egyik ilyen pénzkiáramlásnak nevezi a "túlzottan magas valutatartalék tartását".

A miniszter eheti írásában úgy vélekedik, hogy a boldogság eléréséhez négy nagy területen kell teljes fordulatot elérnie az országnak. "Először: be kell tömni azokat a lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból - hol tudjuk, kihez, hol nem. Másodszor: le kell venni a vállalkozásokról és az emberekről a béklyókat. Harmadszor: ki kell aknáznunk a munka minden lehetőségét. Negyedszer: fel kell tárnunk és használnunk kell az összes növekedési forrásunkat" - fogalmazott Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent cikkében, írja a portfolio.hu.

A miniszter felveti a kérdést, hogy "hol ömlik ki a pénz"? Felsorolásában megemlíti a külföldre eladott belföldi monopóliumokat, évi 3000 milliárd forint "megy ki így láthatóan és láthatatlanul", a felesleges bürokráciát, ami 2000 milliárd forintos kiáramlást okoz, az adókikerülés 2000 milliárd, az állami pazarlás pedig tovább 600 milliárd forintos kiáramlást okot. Hozzáteszi azt is, hogy az államadósságra fizetett túl magas kamaton az ország legalább 500 milliárd forintot veszít, a magas munkanélküliségen pedig közel 200 milliárd forintot. "A túlzottan magas valutatartalék tartásán: 100 milliárdunk" - zárja a felsorolást Matolcsy. Cikkét azzal fejezi be, hogy az említett négy területen "már minden elindult, de még jó sokáig kell öles léptekkel mennünk előre ahhoz, hogy célba érjünk". 

Emlékezetes, január első hónapjaiban nagy visszhangot kapott az az értesülésünk, miszerint a kormány a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak "égetésére" készül. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt követően két közleményben is igyekezett cáfolni az információkat. Az NGM akkori második közleményében határozottan cáfolta azt az értesülést, miszerint a kormány a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékait az Európai Unió és Magyarország hatályos jogi szabályozásával ellentétes módon használná fel.