Felpörögtek a szállodák az ünnepre

2012.03.16. 10:41

Szállodai teltházzal is dübörög a nemzeti ünnepség sorozat, amit az idei hosszú hétvége dömping nyitányának is tekint a szakma - írja az utazo.hu. Március 15-éhez kapcsolódóan a Danubius Hotels házaiban szerdán 80 százalék feletti átlagos foglaltságot regisztráltak. Ez néhány százalékkal jobb, mint tavaly. Kovács Balázs vezérigazgató-helyettes szerint 15-étől a wellness szállodákban így – különösen Sopronban, Hévízen, Bükön és Sárváron -, szinte mindenütt borítékolható a teltház.

Nehezebb helyzetben vannak viszont a vidéki városi szállodák és különösen a budapesti házak. A fővárosban ugyanis az év eddigi részében 15-20 százalékkal visszaesett a forgalom, amihez a Malév csődje mellett a Magyarországról a nyugati sajtóban megjelent negatív hírek is hozzájárulnak.

Nehezíti a helyzetet, hogy a kivezetésre ítélt Üdülési Csekk forgalma 20 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a lassan erősödő SZÉP Kártya viszont még korántsem pótolja a kieset forgalmat: ez csak a szállodavállalatnál több milliós kiesését jelent a legnehezebb, téli időszakban.

A Ramada Resorts Aquaworld Budapestnél is megérezték az Üdülési Csekk-SZÉP Kártya váltásból eredő forgalomkiesést. A szálloda a 85 százalékos szerdai foglaltság után 15-étől telik meg teljesen. Az ünnep jellege miatt elsősorban a magyar vendégek dominálnak, akik gyakran az utolsó pillanatban foglalnak. A hazai kereslet visszaesésére reagálva – 30-ról 20 százalékra csökkent a magyar vendégéjszakák száma - a ház úgy tudta emelni forgalmát, hogy a külföldiek tartózkodási arányát növelte.