A Westend a legdrágább

2012.03.19. 12:22

"Ma a Westend a legdrágább, az Allee nagyon szorosan követi, ám a forgalom csak a töredéke Westendhez képest. Az Arénában egy viszonylag alacsonyabb bázisról most erősen nőnek a bérleti díjak. A Mammutban is elég magasak és továbbra is nőnek. A MOM érdekes hely, mert a bérleti díjak és a kommunikáció szerint ők közép-felső kategóriába pozícionálják magukat, de gyakorlatilag csak olcsó boltokat visznek be" - mondta a Roland Divatház tulajdonosa a portfolio.hu-nak.

Berendi András úgy vélte, az Árkád bevásárlóközpontban már senki nem tud nyereséget termelni , az üzletek forgalma nagyon komoly visszaesésen megy keresztül, évente 10-20 százalékkal csökken a forgalom, a bérleti díjakból nem engednek, sőt a beépített inflációs ráta miatt ez is emelkedik. Szerinte a bérleti díjaik mostanában kezdenek irreálissá válni a forgalomhoz képest, az Arénával nem bírják tartani a versenyt, az Árkád csak az alacsony és a közép alját jelentő árkategóriában keresgélő közönséget tudja megfogni.

Berendi a lapnak adott interjúban elmondta, három szempontból lehet mérni egy bevásárlóközpont sikerét: belépőszám, négyzetméterre eső forgalom, illetve nyereségképző képesség. "A belépőszám egyértelműen a Westendben a legnagyobb, az egy négyzetméterre jutó forgalom kiemelkedően magas, de a bérleti díj a forgalomhoz képest messze itt a legmagasabb" - mondta.

A Roland Divatház tulajdonosa a kiskereskedelmi szektorral kapcsolatban elmondta, a folyamatosan szűkülő kereslet hatására a jól menő kereskedők területileg összébb húzták magukat, akiknek pedig rosszul ment azok már tönkre is mentek. "Elképesztő szelektálódás játszódott le a szektorban az elmúlt években. Darabszámot tekintve kevesebb cégnek megy jobban, és jóval több cégnek megy rosszabbul az üzlet. Mindemellett drasztikusan csökken a boltok száma és elindult egyfajta piaci öntisztulási folyamat" - fogalmazott.

Berendi az outletekkel kapcsolatban elmondta, az a cég, aki bedől annak a tévhitnek, hogy az outletben maradékot árusítanak, annak nem megy jól. "Az outlet nem erről szól. Lehet, hogy így indult annak idején, de ma már gyakorlatilag az outletekbe gyártják az árut" - mondta.

Berendi András a plázastoppal kapcsolatban leszögezte, abban semmi kivetnivalót nem talál. Szerinte az "egy tökéletes intézmény, sőt már jóval korábban be kellett volna vezetni. Azonban sokkal nagyobb kár keletkezne azzal, ha egy pláza bezár, mint azzal, ha egy új nem épül meg. Sokkal nagyobb adóbevétel-kiesés".