A Volksbank nagy erőt kap az oroszoktól

MTI/Index
2012.03.19. 10:35
A magyarországi Volksbank az új tulajdonossal, az orosz Szberbankkal a háttérben az idén dinamikusan tud majd fellépni a magyarországi kis- és középvállalkozói üzletágban, a vállalati és külkereskedelmi finanszírozásban. Három-öt éven belül pedig a lakossági pénzpiacon is, erőteljes informatikai fejlesztés mellett – mondta Balázs László, a Magyarországi Volksbank elnök-vezérigazgatója.

A Volksbank vezére elmondta, hogy sikeresen megőrizték a bank korábbi stratégiáját, azaz a kkv-k finanszírozása náluk a válság hatására sem csökkent, sőt a Széchenyi kártyák kibocsátában való részvételük eredményeképp még nőtt is bank ügyfélköre, nyilatkozta Balázs az MTI-nek.

A Volksbanknál – bár nem volt zökkenőmentes – az ügyfelek 30 százaléka élt a végtörlesztés lehetőségével, ez több mint 20 millió euró veszteséget okozott a cégnek. Bár nincsenek auditált számaik az elmúlt évre vonatkozóan, azt azonban közölte Balázs, hogy a 2010-es 504 milliárd forintról az elmúlt év végére 544 milliárd forintra emelkedett a mérlegfőösszeg, a hitelállomány pedig a 2010 végi 385 milliárd forintról 406 milliárd forintra nőtt.

A kis- és középvállalati fókuszt az új tulajdonossal, az orosz Sberbankkkal is fenn kívánják tartani, azzal kiegészítva, hogy a oroszok a nagyvállatok finanszírozásában is jelentős potenciált látnak. Azt várják emellett, hogy az új tulajdonos segítségével a Magyarországon jelenlevő orosz magán- és vállalati ügyfelek felé is sikeresebben tudnak majd nyitni. „Egyáltalán az, hogy több évig nem volt orosz bank a magyar pénzpiacon, azt eredményezheti az orosz külkereskedelemben érdekelt magyar és orosz cégek számára, hogy megkeressék a Volksbankot, mint orosz érdekeltségű pénzintézetet” – emelte ki Balázs László.

Az új tulajdonossal három-öt év alatt 5 százalékos piaci részesedést kívánnak elérni, ennek érdekében a lakossági üzletágat is fejleszteni fogják. Itt a fókusz elsősorban az internetes és mobilbanki szolgáltatásokon lesz, illetve az oroszok fejlett ügyfélbesorolási rendszerére építve a fogyasztási hiteleken.