Giró-Szász: Nincs B forgatókönyv

2012.03.19. 22:18

Az IMF-fel folytatott tárgyalások kapcsán a magyar kormány nem gondolkodik "B" forgatókönyvben, szeretnének megállapodni a Nemzetközi Valutalappal egy biztonsági keretszerződésről, amely a piacoknak még nagyobb nyugalmat ad, az országkockázati felár és az állampapírok kamatszintje tovább mérséklődik és a nemzeti valuta árfolyama is moderáltabb lesz, mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az Inforádió Aréna című műsorában hétfő este. Szerinte a magyar kormány december óta kész tárgyalóasztalhoz ülni az IMF-fel. A tárgyalások megkezdésének egyetlen feltétele az Európai Bizottság hozzájárulása. A kormány reméli, hogy az IMF-fel való tárgyalás minél hamarabb meg tud kezdődni és le is tud majd zárulni - tette hozzá.

A kormányszóvivő "egyszerűen megoldandó feladatnak" nevezte az uniós pénzügyminiszterek által elvárt kiigazító lépéseket. Mint kifejtette, egy 13-14 ezer milliárdos költségvetésben 140 milliárdról vagy még annál is kevesebbről, mintegy félszázalékos (70-100 milliárd forint) közötti korrekcióról van szó attól függően, hogy strukturális, vagy egyszeri intézkedésekről beszélnek. Ezeknél jóval jelentősebb mértékű intézkedésekről rendelkezik a Széll Kálmán Terv - mondta. Mindezek alapján a kormányszóvivő kizártnak tartja, hogy június 22-én a dán soros elnökség utolsó ülésén ne helyezzék hatályon kívül a Magyarországot megillető kohéziós források következő évre vonatkozó részlegeges felfüggesztéséről szóló döntést.

Csaba László közgazdászprofesszor ugyanakkor az Indexnek adott interjúban azt mondta: a görögök megmentésével nagyot fordult a nemzetközi hangulat, a dél-európai államok csődveszélye is kisebb, ezért, ha a kormány elég ügyes, elkerülhetjük az EU–IMF-hitelfelvételt. A véleményét szűkebb körben a miniszterelnökkel is ismertető szakember úgy vélte, "az európai hülyegyerek-helyzetünknek" meg kell szűnnie, de a világgazdasági helyzet jó, aminek potyautasként haszonélvezői lehetünk.  • Hírek
  • Hírek