Januárban sem javított az építőipar

2012.03.19. 10:56

Januárban 0,5 százalékkal elmaradt az építőipari termelés volumene az előző havi szinttől – szezonálisan és munkanap-tényezővel igazítva –, jelentette hétfőn a KSH. Az éves visszaesés 1,5 százalékos a zsugorodás, ami az előző hónapok mélyrepülése után biztatónak tűnik.

A KSH jelentéséből az látszik: vannak arra utaló jelek, hogy többéves zuhanás után stabilizálódás kezdődhet az ágazatban. Egy ilyen jel az, hogy a cégek csaknem másfélszer több új szerződést kötöttek, mint 2011 januárjában – másrészt viszont a hóvégi szerződésállomány értéke még mindig az akkori alatt van.

Az épületek építésére kötött szerződések volumene 56,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 37,2 százalékkal nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva. A KSH szerint a kiugró növekedés az épületek esetén néhány szálloda, kereskedelmi és logisztikai épület építésére januárban aláírt nagyértékű szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények esetén viszont a növekedés oka az előző évi rendkívül alacsony bázis volt, olvasható a KSH tájékoztatásában.

A konszolidációra utalhat az is, hogy a lakásépítési engedélyek esése is megállt 2011 végén, írja a Portfolio.hu. Ugyanakkor az ágazatot bizonyára az idén is fékezni fogja a szűkülő belső kereslet és az általános hitelszűke. Ennek hatásai ma még nem felmérhetők, a következő hónapokban láthatjuk majd, hogy okoz-e ez újabb sokkot az ágazatnak. A vállalati hitelezés további zsugorodása bizonyára további romlást jelentene, a lakossági jövedelemhatás viszont kevésbé egyértelmű. A keresleti oldalon ugyanis a magasabb jövedelműek (és így hitelképesek) helyzete javult az adóváltozások hatására, ami az ágazat szempontjából kedvező lehet.