Egy húskombináton vitázik Lázár Csányival?

2012.03.19. 12:33
A Gyulai Húskombinát ügyében kaphatott össze Lázár János Csányi Sándorral a hvg.hu információi szerint. A csődközeli helyzetben lévő cég állami megmentéséért lobbizik Lázár, míg a lap forrásai szerint az ügyben erősen ellenérdekelt Csányi a Bonafarm -csoporton keresztül.

Lázár János egy nemrégiben adott rádióinterjújában egy "magyarnak tűnő nagy bank vezetőjéről" úgy beszélt, mint aki "polip módjára hálózza be országot" és arra kéne figyelni, hogy ő "milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, társadalomra, politikára".

A hvg.hu szerint az ügy hátterében az állhat, hogy míg Lázár János a csőd szélén álló Gyulai Húskombinát állami megmentésééert lobbizik, a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó, a szegedi Picket is magába foglaló Bonafarm-csoportnak jól jönne csőd, mert így monopolközeli helyzetbe kerülhetnének itthon.

Lázár János a miniszterelnökhöz is levelet írt a többek közt a Gyulai kolbászt és kenőmájast gyártó cég érdekében, amiben a vállalat javuló exporteredményei és "hungarikumnak minősülő" termékei miatt várja el az állami mentőövet. A Gyulai Húskombinát vészes finanszírozási hiánnyal küzd és a cég előre menekülne, a tőke ahhoz kéne, hogy folytatni tudják orszországi bővülésüket

A hvg.hu forrásai szerint azonban egy ilyen ügyletet nem nézne jó szemmel a legkomolyabb versenytárs, azaz a mezőgazdaságba jelentős beruházásokat fektető Csányi Sándor. A Pick egyik erős konkurenciáját ugyanis így állami pénzből erősítenék meg, miközben ők piaci hitelekből bővülnek.

Az ügy azért tekinthető különösen kényesnek, mert Fidesz frakcióvezetője maga is érdekelt egy olyan cégben, ami szoros kapcsolatban áll Csányi vállalataival. Lázár János és nagybátyja mezőgazdasági cége komoly beszállítója a Bonafarm-csoport több leányvállatának, nem mellékesen a Picknek is.