Bíróságra megy a Malév GH szakszervezete

MTI/Index
2012.03.20. 16:12

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult a Malév Ground Handling üzemi tanácsa, az elbocsátásokról hozott munkáltatói döntés érvénytelenítése érdekében, mert úgy vélik, hogy a cégvezetés nem adta meg az egyeztetésekhez törvény szerint szükséges adatokat a munkavállalói oldalnak.

A Malév földi kiszolgáló társaságának 750 dolgozójából 450-et küldenek el. Az Malév GH szakszervezetének 15 tisztségviselőjéből 12 szerepel a listán. A LESZ emiatt hetek óta támadja Limburger Lóránt vezérigazgatót, korábban azt nyilatkozták, hogy „Limburger Lóránt vezérigazgató egymás után hozza a káros hatású, gyanús hátterű döntéseket, jogsértések árán is sietteti a csoportos leépítést”.

A vezetőség vagy felkészületlen volt, vagy szándékosan szabotálta az érdemi tárgyalásokat – áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) közleményében.

Kifejtik, hogy a Malév leállást követően Limburger Lóránt, aki a légitársaság mellett a Malév Ground Handling földi kiszolgáló vállalat vezetője is, február 6-án tájékoztatta az illetékes munkaügyi központot arról, hogy csoportos létszámleépítésre készül. Ezzel párhuzamosan a cégnél működő üzemi tanácsot és a szakszervezeteket is értesítette szándékáról. A szakszervezet szerint azonban csak többszöri felszólításra dolgozták ki és adták meg az elbocsátások általánosan érvényes szempontjait.

A munkáltató a napokkal később megindult egyeztetések során szerintük végig elzárkózott attól, hogy az egyes területekre vonatkozó bontásban megadja az elbocsátás keretszámait.

A cégvezetés – bár a konzultációra vonatkozó tartalmi kötelezettségeinek az üzemi tanács szerint nem tett eleget – február 27-én döntést hozott a csoportos leépítésekről. Az üzemi tanács ezért annak kimondását kéri a bíróságtól, hogy a cégvezetés jogellenesen hozta meg február 27-én a dolgozók elbocsátásáról szóló döntését, így az nem érvényes.

A Malév GH azt közölte: szigorúan a hatályos jogszabályban előírtak szerint jártak el a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának eddigi kötelező elemeit illetően, és eszerint kerül sor az érintett munkavállalók munkaviszonyának megszüntetésére is.

Limburger Lóránt a Malév Ground Handling vezérigazgatója a LESZ korábbi támadásaira úgy reagált: elfogadhatatlannak tartja a személye ellen indított hadjáratot és az alaptalan rágalmazást, ezért az ügyben jogi lépéseket kíván tenni.  • Hírek
  • Árfolyam