Bajban lesz Magyarország az IMF nélkül

2012.03.21. 12:43 Módosítva: 2012.03.21. 13:14

Az idei harmadik negyedév előtt már nem valószínű a megállapodás a magyar kormány, az EU és az IMF között, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre. Bár a jelenlegi külső piaci kondíciók közepette biztosítható a finanszírozás, annak középtávú fenntarthatósága érdekében Magyarországnak később szüksége lesz a megállapodásra, vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A hvg.hu szerdán azt írta, hogy áprilisban már lehet az IMF-nek magyarországi tárgyalása, de még csak az előző, 2008-as hitelmegállapodás felülvizsgálata kapcsán. A lap szerint a Valutaalap májusra tervezte az első hiteltárgyalást, de ehhez arra van szükség, hogy az Orbán-kormány teljesítse azokat a feltételeket, melyeket az Európai Bizottság is támasztott.

Ugyanakkor Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi delegációvezetője már cáfolta is azt az értesülést, hogy áprilisban budapesti tárgyalást terveznének. A Portfolio.hu szerint Ivascsenko az esetleges májusi hivatalos hiteltárgyalásra vonatkozó értesülést is cáfolta a Reutersnek. Azt mondta: „Január óta egyelőre nincsenek új fejlemények. Akkor azt mondtuk: ahhoz, hogy a Valutaalap dönteni tudjon, hogy egyáltalán elkezdődhetnek-e és ha igen, mikor a hivatalos tárgyalások egy készenléti hitelkeretről, ahhoz előbb az kell, hogy kézzel fogható eredményeket és erős elkötelezettséget lásson a magyar kormány felől arra, hogy az minden, a makrogazdasági stabilitás szempontjából fontos vitatott területen változtatni kíván”.

A reagálásnak gyorsan hatása volt a forintpiacon: a napot a 289-es sávban kezdő euró 291,6 forintig drágult, a dollár 220 forint fölé, a svájci frank árfolyama 242 forint közelébe ment.

Az MTI jelentése szerint az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital szerdán ismertetett negyedéves elemzésében kiemelte: az év eddigi szakaszában az erőteljes globális kockázatvállalási készség a magyar piacoknak is segített. A magyar állampapírok iránti kereslet lehetővé tette, hogy a kormány későbbre halasszon hozzávetőleg 4 milliárd eurónyi kötvénykibocsátást.

Az idei első negyedévi forintadósság-kibocsátás valamivel a tervezett ütem előtt jár. Május-júniusban azonban jelentős törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé.

A Barclays Capital londoni közgazdászainak véleménye szerint mindent egybevetve Magyarországnak szüksége van a megállapodásra az IMF-fel és az EU-val, mert másképp „a középtávú finanszírozási program esetleg nem lesz teljesíthető”.