Csak 2013-ban jön a fellendülés az ingatlanpiacon

2012.03.21. 10:31

2011-ben semmiképpen sem lehetett fellendülésről beszélni az ingatlanpiacon, derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B), nemzetközi cégminősítő ingatlanforgalmazói és ingatlankezelői iparágat vizsgáló elemzéséből kiderül, az igazi fellendülés inkább 2013-ban lehet. 2011-ben az iparágban ráadásul 60 százalékkal több végelszámolás indult, mint 2010-ben. A cégek bedőlési aránya is nőtt egy év alatt, és már eléri a 3,24 százalékot, azaz 100 ingatlanügyletekkel foglalkozó cégből több mint 3 fizetésképtelen lesz egy éven belül.

A gazdasági válság 2011-ben még javában érezhető volt, a hatás alól pedig az ingatlanügyletek szereplői sem tudták kihúzni magukat. A GKI közleménye szerint 2011-ben 18 százalékkal csökkent az ingatlanügyletek ágazat beruházásainak volumene. Intő jel lehet az is, hogy az ingatlanügyletek forgalmában a bankok is jobban megnézik, hogy kinek adnak hitelt, ami szintén késlelteti az iparág fellendülését.

A 2011-es év összesen 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap és ez a szám 42 822-re növekedett. A tavalyi évhez képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégalapítások számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. A 2010-es évhez képest az összesített eredményt tekintve 8 százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban az ingatlanügyletek szektorban (ingatlan adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén).

A 2011-ben indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem 10 százalékkal több volt az iparágban, illetve, hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások 60 százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokat tekintve, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket, és így próbálták menteni, ami még menthető volt, illetve több kényszer- végelszámolás is indult a NAV szigorítása következtében az éves beszámoló hiánya miatt.

A D&B néhány 2012 első két hónapjában mért adatot is közöl. A végelszámolások aránya tovább növekedett, 2011 decemberéhez képest több mint 70 százalékkal. Tavaly márciushoz viszonyítva, a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal a saját tulajdonú ingatlan adásvétele tevékenységet űző vállalkozásoknál emelkedett a felszámolások aránya. A bedőlési arány is igen magas ebben a résziparágban, és sajnos jelentősen emelkedett is egy év alatt. A legnagyobb potenciált az ingatlankezelésben látják a befektetők, itt ugyanis 77 százalékkal nőtt a cégek száma, annak ellenére, hogy egy év alatt itt is jelentősen megemelkedett a bedőlési arány.