Kivonul az országból egy vegyipari cég

2012.03.22. 11:52 Módosítva: 2012.03.22. 12:04

Az Albany Molecular Research (AMRI) amerikai vegyipari vállalat közölte, hogy becsukja budapesti központját – közölte a Reuters híre alapján a hvg.hu. A cég 2009 nyarán nyitotta meg hazánkban a több millió dollár értékű beruházásban megépült, európai központjának szánt kutatóbázisát.

A gyárbezárás azt jelenti, hogy száz embertől válik meg a cég. A gyógyszeripari és biotechnológiai cégek számára kutatási és gyártási szolgáltatásokat nyújtó vállalat az év második felére teljes szerkezetátalakításon megy keresztül.

A vállalatnak az elmúlt hat negyedévben folyamatos veszteségei vannak, és már tavaly decemberben közölte, hogy elbocsátásokra készül, amelyektől évi 10-11 millió dolláros kiadáscsökkentést vár.

Az Albany Molecular részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben a korábbi kétharmadára esett vissza.

A cég 2009-ben azt tervezte, hogy a magyarországi központ elsősorban a gyógyszerkutatás korai fázisát segítő kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat nyújt nyugat-európai, amerikai és magyar gyógyszer- és vegyipari cégeknek. Az akkori hírek szerint az AMRI csoporton belül a magyarországi az egyetlen, amelyik úgynevezett nyílt könyvtári értékesítést végez, azaz kész molekulákat ad el kutatási tevékenységek támogatásához.