Túl olcsón adná bérbe lakásait az eszközkezelő?

2012.03.22. 12:30

A kormány tegnapi ülésén elfogadott, eszközkezelős ingatlanokra vonatkozó bérleti díjak a lakások állagmegóvására sem elegendőek, a feltételek ezért vélhetően változnak,írta a Napi Gazdaság.

A kormány tegnapi ülésén elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. díjairól szóló rendelet tervezetét. Ezek szerint a Magyar Bankszövetség és a kormány közötti megállapodás alapján 2014 végéig megvásárlandó 25 ezer lakásban maradók a forgalmi érték másfél százalékát fizetik évente bérleti díjként, ami az eszközkezelő által megvásárolható 15 milliós lakásérték esetén havi 18 750 forintos bérleti díjat tesz ki. A díjat évente az infláció értékével indexálják. Mindez azt jelenti, hogy az eszközkezelőnek − amely a forgalmi érték 35−55 százalékán vásárolhatja meg az ingatlant a bankoktól a feltételek szerint − az ingatlan értéke a kapcsolódó költségeket nem számítva a legoptimálisabb esetben is csak húsz év alatt térül meg.

Piaci szempontból értelmezhetetlen az eszközkezelőhoz kerülő lakások bérleti díja, valószínűleg nem is lesz hatása a bérlakáspiacra, mondta a Napi Gazdaságnak Nagy Balázs, a Palace ingatlan-tanácsadó tulajdonosa. A díj a szabadpiacon teljesen irreális, bérbeadói szemmel a legszerényebb elvárások is az ingatlan értékéhez képest 5-6 százalékról szólnak. Az összeg az állagmegóváshoz, üzemeltetéshez sem elég, az eszközkezelőhöz kerülő csomag pedig nagy eséllyel korszerűtlen, rossz energetikai besorolású lakásokból áll. Nagy szerint olyan ingatlanokról van szó, amelyekkel már sokszor a bank sem tudott mit kezdeni, azok leginkább az önkormányzati szociális bérlakásokkal vethetők össze.

A lap kérdésére Ternyák Edit, az eszközkezelő szóvivője a bérleti díj megállapításával kapcsolatban kiemelte, hogy a rendelet egyszerre veszi figyelembe a leendő bérlők fizetőképességét, valamint a zrt. üzemeltetői, fenntartói kötelezettségeit. Az eszközkezelő szerint az ingatlanvásárlásokkal az állami vagyon gyarapszik, így a befizetett bérleti díjaknak nem kell fedezniük a kifizetett vételárat. Az eszközkezelővel kötendő bérleti szerződés szerint ugyanakkor a lakás burkolatainak, ajtajainak, ablakainak és az egyéb lakásberendezéseknek a felújítása, pótlása és karbantartása a bérlő feladata lesz.

Az eszközkezelő a vásárlástól számított hat hónap után, az átvételtől azonban maximum két évig biztosít elővásárlási jogot a korábbi hitelesnek. Kérdés ugyanakkor, hogy mi történik a lakásokkal és a benne lakókkal ezen időszak után, a minimális bérleti díj sokáig nem tartható, az induló feltételek kőbe vésésével pedig az önkormányzatok sem vennék át a lakásokat. Többen ezért arra számítanak, hogy a mostani bérleti díjak csak az első két évre szólnak, ezt követően pedig közelítik majd őket a lakások fenntartását biztosító szinthez.  • Tippek
  • Árfolyam