Elfogytak a forgalmik

2012.03.23. 06:17 Módosítva: 2012.03.23. 07:58

Több autókereskedő nem tudja forgalomba helyeztetni a gazdára talált járműveket, mert néhány okmányirodában kifogyott a régi forgalmi engedély, és az új csak jövő hétfőtől használható, írja a Világgazdaság. Szerdán Budapesten és környékén legalább nyolc okmányirodában elfogytak a Magyar Köztársaság feliratú forgalmi engedélyek – olvasható a lapban. Úgy tudják, néhány okmányirodában kisebb pánikot okozott, hogy az új, Magyarország feliratú forgalmikat eredetileg csak április másodikától lehetett kiadni.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) illetékesei csak csütörtökön kaptak jelzést arról, hogy egyes okmányirodákban a készletnyilvántartás adataival ellentétben hiány alakult ki a forgalmi engedélyekből. A KEK KH sajtóiroda úgy tájékoztatta a lapot, hogy a héten minden okmányirodába kiszállítják a szükséges készleteket, és március 26-ától – az eredeti tervhez képest egy héttel korábban – megkezdődhet a Magyarország felirattal ellátott forgalmi engedélyek kiadása.

Miután hazánk elnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változott, a névváltozás következményeként a hivatalos okmányokat is módosítani kell.  A KEK KH feladatkörébe tartozó okmányokat 167 ponton kellett átírni, és a Magyar Köztársaság elnevezést Magyarországra kellett cserélni többek között az útlevélen, a személyazonosító igazolványon, a lakcímigazolványon, a vezetői engedélyen, a magyar igazolványon és a forgalmi engedélyen. A költségek minimalizálása érdekében azonban a meglévő okmánykészletek felhasználásáról született döntés, írja a VG.

Az autós társadalmat nemcsak a forgalmik átmeneti hiánya döbbentette meg a napokban, hanem az is, hogy hónapokat kell várni a jogosítványra is – nem az okmányra, hanem a vizsga időpontjára, legalábbis Budapesten. A kormányhivatal ugyanis leépítette a vizsgabiztosokat, így  már a vizsgaidőpontoknak is van feketepiaca.  • Hírek
  • Hírek