Ha a románoknak bejött, csináljuk mi is!

2012.03.23. 09:04 Módosítva: 2012.03.23. 09:26
Magyarország még azelőtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az új hitelről az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amennyiben kedvezően alakulnak a piaci feltételek – mondta Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója csütörtökön a Reutersnek.

Töröcskei rámutatott, Csehország, Lengyelország és Románia sikeres külföldi kötvénykibocsátása arra utal, hogy kedvezőek a feltételek. „Idővel, más kibocsátókhoz hasonlóan, ésszerű lenne nekünk is előbb vagy utóbb megjelenni a külföldi kötvénypiacon” – mondta az ÁKK vezérigazgatója, hozzátéve, hogy folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket, kapcsolatban vannak a kereskedőkkel és a befektetőkkel.

Ezzel cseng össze Banai Péter helyettes államtitkár csütörtök délután adott egy válasza is, miszerint „a Nemzetgazdasági Minisztérium addig is figyeli a piaci folyamatokat”. Banai azonban azt is hozzátette, hogy „a megállapodást követően valószínűsíthető a devizakötvény kibocsátása”.

Megérett a helyzet

„Biztosnak látszik, hogy megérett a helyzet egy új kibocsátásra” – fogalmazott Töröcskei, aki szerint ha lesz kibocsátás, az valószínűleg dollárjegyzésű lesz.

Az ÁKK vezetője szerint dollárkötvény mellett Magyarország más alternatív finanszírozási forrásokat is fontolgat, például rubelben és japán jenben jegyzett kötvények kibocsátását, de eurókötvények piacra dobása is egy lehetőség.

Vonzó lehetőség lenne a befektetőknek

Töröcskei az eredeti Reuters-interjú szerint azt hangsúlyozta: bár január óta jelentősen csökkentek a magyar állampapírok hozamai, de azok térségi összehasonlításban továbbra is magasak. A tankönyvek szerint nagyon jó befektetésnek tűnhet magas kamat és gyenge forint mellett megvenni ezeket a papírokat.

Az interjú későbbi részében ugyanakkor megjegyezte: ő úgy gondolja, hogy az országnak a 270-es euró és a 6 százalék alatti jegybanki alapkamat lenne jó. Igaz gyorsan hozzátette, hogy ez csak az ő vágya, és ő nem tagja a monetáris tanácsnak. Töröcskei egyébként biztos benne, hogy a magyar jegybank csak nagyon óvatosan csökkentheti majd az alapkamatot.

Júniusig meg kéne állapodni

Az EU/IMF-megállapodás kapcsán az ÁKK vezetője azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem akarja a török kártyát játszani, azaz a megegyezést szándékát színlelve az időt húzni. Állítása szerint ez a lehetőség fel sem merült. Töröcskei István leszögezte: „mindenki érdeke lenne”, hogy még június vége előtt megszülessen az ügylet.