Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Leépítés jöhet az Opelnél

2012.03.24. 10:23

Leépítések és gyárbezárások fenyegetnek ismét az Opelnél, pénteki német sajtóhírek szerint a 2010-es elbocsátási hullám után hamarosan további két üzemet számolhatnak fel a veszteséges európai autógyártó cégnél.

A Handelsblatt című üzleti lap szerint a németországi Bochumban és az angliai Ellesmere Portban működő üzemet zárhatják be. Az amerikai tulajdonos, a General Motors (GM) már ki is számolta, hogy mennyibe kerülne a 3.200 főt foglalkoztató német és a 2100 dolgozóval működő brit gyár bezárása; az eredmény 1,5 milliárd euró, ez pedig a GM tavaly elért 5,7 milliárd eurós nyereségét tekintve elviselhető teher - írta a lap.

Stracke: 2014-ig nem lesz bezárás

Az Opelnél 2014-ig nem lesz gyárbezárás - jelentette ki a társaság elnöke a Bild című lap szombati számában. "Korábban szerződésben vállaltuk, hogy 2014-ig nem lesz gyárbezárás, és ez most is érvényes" - mondta szombaton Karl-Friedrich Stracke elnök. Az Opel elnöke utalt arra, hogy folynak az egyeztetések arról, miként lehetne nyereségessé tenni a céget, de bezárások nincsenek napirenden. Stracke szerint a stratégia része, hogy jobban kihasználják a kapacitásokat, növeljék a jövedelmezőséget. Az Opel 2014-ig 30 új modellt tervez piacra dobni, erre 11 milliárd eurót szánnak. Emellett új piacokat is igyekeznek meghódítani, többek között Kínában, Ausztráliában, Izraelben. Stracke az interjúban kifejtette, hogy reményei szerint 2-3 hónap múlva prezentálni tudják a társaság jövőjét érintő konkrét terveket.

Az Opel a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban egyszer már végveszélybe került. A német kormány a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítóval közösen tervet készített a társaság megmentésére, végül azonban a GM úgy döntött, hogy mégis megtartja és átalakítja a céget. Ennek során 2010-ben 8 ezer munkahelyet szüntettek az összesen 48 ezerből, és felszámolták az antwerpeni gyárat. Az Opel azonban nem állt talpra, a veszteség tavaly 575 millió euró volt, most pedig a berlini vezetés jóval kevesebb hajlandóságot mutat a beavatkozásra - írta a Handelsblatt.

Az Opel igazgatósága pénteken az alkalmazottaknak írt levélben reagált a tervezett leépítésekről hetek óta keringő hírekre. Karl-Friedrich Stracke elnök hangoztatta: biztosítani lehet a márka jövőjét, ha sikerül javítani a nyereségtermelő képességet. Ehhez bővíteni kell a haszongépjármű-üzletágat, és növelni kell az exportot, mindenekelőtt az orosz piacon. Az állítólagos gyárbezárásokra nem tért ki.

A munkavállalókat képviselő üzemi tanács szerint a gyárbezárás nem megoldás, a leépítés csak meghosszabbítaná a nyereséges gazdálkodáshoz vezető utat. A kihasználatlan kapacitások problémáját inkább átszervezéssel kellene megoldani, így például az Opel Mokka nevű új városi terepjáró modell Dél-Korea helyett készülhetne Európában, és a GM egy másik márkája, a Chevrolet esetében is érdemes volna az európai piacra szánt kocsik gyártását Dél-Koreából áthelyezni Európába.

Szakértők szerint az Opel egyik legnagyobb problémája az, hogy a tulajdonos az európai piacra korlátozza a márkát, attól tartva, hogy a nagy feltörekvő piacokon, például Kínában vagy Indiában a csoporthoz tartozó más márkák rovására nyerne teret. Az európai értékesítés visszaesése miatt jelenleg több Opel-gyár csökkentett üzemmódban termel.