Az árfolyamgáttól a tyúkketrecig

Ez történt a gazdaságban az év 12. hetében

2012.03.25. 13:07
Megszavazták az árfolyamgát-szabályozást, és a bizakodó kormányzati hangulat ellenére egyre későbbre csúszik az IMF tárgyalások várható kezdete. Jó lenne, ha megszűnne az európai hülyegyerek-helyzetünk. Indul az állami mobilcég, az új Malév viszont idén már biztosan nem. Soha nem látott szintekre ugrott a benzin és a tojás ára.

Hétfőn a képviselők elfogadták a kibővített árfolyamgát-rendszert. Aki belép, 2017 júniusáig előre tervezheti a törlesztését, függetlenül attól, hogyan alakul a svájci frank, az euró és a japán jen valódi forintárfolyama. Azok csatlakozhatnak az április és szeptember közötti három hullám valamelyikében, akiknek a devizaalapú hitele a felvételkori árfolyamon forintban számítva nem haladta meg a 20 milliót. Az árfolyamrögzítés után viszont a többségnek magasabb részlet jön.

Azt még mindig nem tudni, hogy mikor kezdhetünk el tárgyalni az IMF/EU hitelcsomagról. A kormányzat elvileg akarja a megállapodást és nincs B terve, ugyanakkor az IMF szerint január óta semmi előrelépés sem történt, így áprilisban még biztosan nem ülnek le velünk. A kormányzat mindesetre nagyon bizakodó hangulatban van, a várható megállapodás előtt még egy jelentősebb kötvénykibocsátást is tervez. Az Orbán Viktornak szűkebb körben is tanácsot adó Csaba László szerint viszont nem kell mindenáron az IMF hitel, bár az európai hülyegyerek-helyzetünknek mielőbb meg kéne szűnnie.

Orbán Viktor közben a héten Németországban tárgyalt, ennek során kijelentette, hogy a magyar és a német gazdaság „lassan összenő”, ami szerinte a német kilátásokat tekintve jó hír. Az autósoknak viszont nem jó hír, hogy új rekordot döntött a benzin ára. Szűk negyedév alatt 10 százalékot drágultak az üzemanyagok. Gázáremelés nem várható, de 10 milliárd forintnyi Mol osztalék az államnak igen.

Alakulnak, bezárnak

Szintén a héten vált biztossá, hogy idén már nem lesz új Malév – aki ugyanis kimarad a légiközlekedés nyári menetrendjéből, az gyakorlatilag egy év múlva próbálkozhat újra. Kezdeményezésből több is volt, elsősorban volt malévosok részéről, de finanszírozást senki sem talált az új céghez – közben a szakszervezet perel.

Megalakult viszont az állami mobilszolgáltató, ami százmilliárdos bevétel helyett 150-200 milliárd forintos kiadást jelent majd az államnak. Feldarabolnák a Mávot is, legalábbis ilyen tervek szivárogtak ki. Kiderült emellett, hogy a regisztrációs adó csökkentése óta özönlenek hazánkba az öreg vagy törött autók . Hévíz a turisták özönében bízik, legalábbis ezért vették át a sármelléki repteret. Ott még nem lehet Balatoni Koronával fizetni, máshol azonban igen.

Felszámolják a Tiszatejet és az Esztergomi Fürdőt is, és újabb nagy cégek döntöttek a kivonulás vagy bezárás mellett – még Várszegi is elhagyta Budapestet. Az Emfeszt a nyilvánosság és az oroszok elől menekítik, Moszkvából Demján vonult ki. Jelentősebb új befektetések is érkeztek, többek közt Kínából és Németországból. Jól is jöhet a külföldi tudás, mert a magyar vállalkozókat elég amatőröknek tartják.

    12. heti záró  11. heti záró
 BUX 19 145,7
19 378
 OTP 3901 3912
 Mol 19 300 19 950
 Richter 38 965
38 455
 Magyar Telekom 573
578

Az NGM-ben sem unatkozhattak, hiszen bíróság elé kerül a telekomadó. A gazdasági tárca ezt sajnálja, de semmiképp nem enged. Uniós eljárás indulhat a környezetvédelmi termékdíj miatt is. Emellett lassan feláll az NGM bizonytalan kompetenciájú tervhivatala is és elkészültek a legújabb kiigazítási tervek. Matolcsy a héten kiadta még a Matolcsyról írt elismerő értékelését is.

A tyúk vagy a tojás

A húsvét előtti időszakban jelentősen megdrágult a baromfi és a tojás ára is, aminek darabja egyes boltokban már 60 forint körül van. Ennek az egyik fő oka, hogy a magyar szereplők várakozásaival ellentétben az unió komolyan gondolta a kényelmesebb tyúkketrecek kötelezővé tételét. Nem kell aggódni azonban a csokitojásért, mert húsvéti édességek forgalma a sonkával együtt a válság közepén is jelentősen nőtt.

Az édességeket külföldön is szeretik, legalábbis nekünk tízmilliárdokat hoznak az idelátogató fogászati turisták. Kevesebb lesz viszont a belföldiek gyógyítására, mert tízmilliárddal újra megvágták a gyógyszerkasszát.

A görögök megszavazták a saját mentőcsomagukat, így hozzájuthatnak az EU/IMF páros által adott 130 milliárd euróhoz. Finnország azonban szkeptikus az euró megmentéséért hozott intézkedéseket illetően, pedig a németek emiatt pótköltségvetést fogadtak el. A szerb dinár kitartóan gyengül, mióta nem világos, hogy teljesítették-e az IMF feltételeit. Bulgária mégsem épít új atomerőművet, Spanyolország pedig hatalmas sztrájkra készülődik.

Összességében pedig jobban jártak azok, akik mindezekről az elektronikus médiából tájékozódtak, mert a nyomtatott lapokat sok helyre nem vitték ki a hét közepén.