Amíg nincs IMF, nincs devizakötvény

2012.03.26. 14:18 Módosítva: 2012.03.26. 14:24

A magyar kormány érdeke a nemzetközi hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése, és vizsgálja az EU/IMF-megállapodás után sorra kerülő devizakötvény kibocsátás lehetőségét – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Reuters hírügynökség megkeresésére, írja a Portfolio.hu.

A hírügynökség annak kapcsán kereste meg kérdéseivel a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy szombaton az MTI saját értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy már áprilisban kibocsáthat a piacon dollárban jegyzett devizakötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A tárca ezzel kapcsolatban válaszában kifejtette, hogy „a kormány továbbra is elkötelezett a hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése iránt, ezen szándékát a kormány már többször is erőteljesen kinyilvánította, és ennek érdekében több lépést is tett”.

A múlt héten Töröcskei István, az ÁKK vezetője is arról beszélt: Magyarország még azelőtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az új hitelről az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amennyiben kedvezően alakulnak a piaci feltételek. „Biztosnak látszik, hogy megérett a helyzet egy új kibocsátásra” – fogalmazott Töröcskei.

Másrészt viszont, szintén a múlt héten Banai Péter, az NGM helyettes államtitkára azt mondta, hogy „a megállapodást követően valószínűsíthető a devizakötvény kibocsátása”.

A Portfolio.hu értékelése szerint a minisztérium ezzel a válaszával azokat a találgatásokat igyekezett hűteni, miszerint a magyar állam már az EU/IMF-megállapodás előtt kibocsátana devizakötvényt. Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az elmúlt napokban ugyanis többször is elég egyértelmű utalást tett az IMF megkerülésével történő kötvénykibocsátás lehetőségére. Ezeket a kijelentéseket a piaci szereplők úgy értelmezték, hogy a kormánynak mégis van B-terve.