Aggódik az OTP a devizakötvény miatt

MTI/Index
2012.03.27. 12:35

Az IMF megbízható finanszírozó lenne az ország számára, egyúttal negatív üzenete lehet a piacon, ha az IMF-fel történő megállapodás nélkül lépne ki Magyarország a devizakötvény-piacra - mondta Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója kedden Budapesten, az alapkezelő sajtótájékoztatóján.

Szerinte a nemzetközi piaci szereplők számára nem lenne pozitív üzenete az ország devizakötvény-piacra lépésének azelőtt, hogy létrejönne az IMF-fel a megállapodás. Rámutatott: a piacon nem értenék, mi értelme IMF-megállapodás nélkül piacra dobni magyar államkötvényeket, mivel a megállapodás után alacsonyabb lenne a magyar papírok hozama. " Az IMF sem lenne ettől boldog" - tette hozzá Szalma Csaba.

Az IMF megbízható finanszírozható lenne az ország számára, a mostani helyzetben szükség lenne a Valutaalappal történő megállapodásra - mondta a befektetési igazgató.

Pápa Levente, az OTP devizastratégája szintén megerősítette ezt lapunknak. "Ennek lenne egy olyan olvasata is, hogy valójában nem akarunk megegyezni az IMF-fel. Kis mennyiségben és drágán tudnánk piacra lépni. A magasabb kamatokat ellentételezni lehetne ugyan megszorításokkal, de annak a növekedés látná kárát.  A kötvénykibocsátás mostani időzítése megkérdőjelezhető, ha azt tervezzük, hogy a közeljövőben megállapodunk a Valutaalappal."

A Bloomberg hírügynökség is arra jutott friss elemzésében, hogy csökkent a kormány elkötelezettsége az IMF megállapodás iránt. Szerintük Orbán Viktor a Jobbik nyomására az elmúlt három hónapban visszatáncolt január 6-i ígéretéből, és már nem akar megfelelni a nemzetközi szervezetek elvárásainak. A piacok azonban észrevették, hogy a kormány időhúzásra játszik, ezért hajtják fel az állampapírok hozamát és ezért is gyengül a forint.