Elküldte az első 1200 embert a Nokia

2012.03.29. 12:19 Módosítva: 2012.03.29. 12:46

A Nokia komáromi gyárából elbocsátották a korábban bejelentett 2300 fős leépítés első hullámában érintett dolgozókat, mintegy 1200 embert – közölte a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ vezetője csütörtökön. Pákozdi Szabolcs az adatok összesítése után ismertette, az elbocsátottak közül 854 magyar, 343 szlovák állampolgár. A Komárom-Esztergom megyében élő elbocsátott dolgozók száma még nem ismert.

Mint azt korábban megírtuk, a Nokia Komárom Kft. és a Nokia Komárom Kft. Üzemi Tanácsa március elején aláírta a csoportos létszámcsökkentésről szóló megállapodást, amelyre a február 8-án bejelentett változások következményeként kerül sor.

A megállapodás alapján a Nokia 2012-ben, komáromi gyárában mintegy 2300 munkatársát érintő csoportos létszámcsökkentést hajt végre. Az elbocsátásokra várhatóan három ütemben kerül sor, ezek közül az elsőt hajtotta most végre a vállalat. Az Index információi szerint az elbocsándó dolgozók közül 2050 fizikai, míg 250 szellemi munkavállaló.

A leépítés előzménye, hogy a Nokia tavaly szeptemberben bejelentette, hogy átgondolja az okostelefon-gyártását, ennek kertében a gyártást Kínába költözteti, az európai gyárak pedig a termékek személyreszabására fognak koncentrálni. A finn cég 2011 végén bezárta kolozsvári üzemét, ahonnan 1900 dolgozót bocsátott el.

A komáromi, valamint a reynosai és salói gyár „a tervek szerint az okostelefonok testre szabására fog fókuszálni, hogy kiszolgálják a vevőket elsősorban Európában és Amerikában. A készülék összeszerelést várhatóan a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át, ahol a legtöbb részegység beszállító is megtalálható”.

A Nokia volt az elmúlt év legnagyobb vesztese az okostelefonok piacán, piaci részesedése 27,6 százalékról 12,4 százalékra csökkent. Pénzügyileg sem alakult jól a helyzete, a tavalyi negyedik negyedévet 1,07 milliárd eurós veszteséggel zárta, és 21 százalékkal csökkent a forgalma. Bevétele 10 milliárd euróra esett vissza a 2010 utolsó negyedévi 12,6 milliárd euróról. Nyolc százalékkal 113,5 millióra csökkent az eladott darabszám, és ezen belül is különösen rosszul fogytak az okostelefonok: 31 százalékkal kevesebb, csupán 19,6 millió talált vevőre, és az ebből származó bevétel 38 százalékkal 2,74 milliárd dollárra csökkent.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla