Hernádi: Vagy az IMF, vagy a különadók

2012.03.29. 14:19 Módosítva: 2012.03.29. 14:22

Ha az országnak nem sikerül megállapodást kötnie az IMF-fel, az növeli annak a kockázatát, hogy a kormány meghosszabbítja a különböző ágazatokat sújtó különadókat – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Hernádi zsolt, a Mol vezérigazgatója. Hernádi szerint az üzleti szféra jelentős nyomást gyakorol Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy a romló gazdasági környezetben egyezzen meg a Valutaalappal. Szerinte „nagy a valószínűsége” annak, hogy az ország hamarosan hozzájut a hitelkerethez.

„Ha nincs megállapodás az IMF-fel, az a válságadók kiterjesztéséhez vagy a kisvállalkozások további adóztatásához vezethet, mivel a költségvetést egyensúlyban kell tartani” – mondta Hernádi. „Az üzleti szféra és a gazdasági környezet jelentős nyomást gyakorol a kormányra, hogy az teljesítse az IMF-megállapodás feltételeit", fogalmazott az egyik legnagyobb magyar cég első embere.

A Bloomberg cikke emlékeztet arra, hogy Magyarország nem tudott megfelelni azoknak az uniós elvárásoknak, amiket a hiteltárgyalások megkezdésének feltételéül szabtak.