Kétmilliárdért eladó a Sármelléki reptér

2012.03.29. 08:49

Egy csomagban, kétmilliárd forintért hirdeti meg a sármelléki repülőtér vagyonelemeit a Vectigalis Zrt., amely ugyanezekre az ingatlanokra és eszközökre a napokban bérleti szerződést köt a hévízi önkormányzat által újonnan alapított reptérüzemeltető céggel - közölte szerdán az MTI megkeresésére a felszámoló.

Péter Márta elmondta: csütörtökön jelenik meg a Cégközlönyben eladásra a korábbi üzemeltetők felszámolása kapcsán a repülőtér ingatlan- és eszközvagyona. A Cape Clear Aviation Kft. (CCA) birtokában lévő utasterminál, rendőrségi épület és üzemanyagtöltő, valamint repülőtéri eszközök, továbbá az FB Airport Kft. kezében lévő cargoépület kizárólag együtt pályázható meg 40 napon belül, összesen 2 milliárd forintért.

Ezzel párhuzamosan - várhatóan néhány napon belül -, a repülőtér működtetése érdekében bérleti szerződést köt a Vectigalis a meghirdetett vagyonelemekre és a hozzá tartozó jogokra a hévízi önkormányzat által múlt héten bejegyeztetett új üzemeltetővel, a Hévíz-Balaton Airport Kft.-vel.

Saját reptere lesz az üdülővárosnak

Hévíz-Balaton Airport néven üzemel ezentúl a sármelléki repülőtér, amelynek új üzemeltetője a hévízi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, újonnan bejegyzett társaság – közölte a város polgármesteremúlt pénteken. Papp Gábor közleménye szerint a cégalapításról Hévíz képviselő-testületének március 14-én meghozott döntését követően szerdán bejegyezte a Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága a Hévíz-Balaton Airport (HBA) Kft.-t. A fürdőváros 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság a sármelléki repülőtér üzemeltetésére jött létre. A polgármester reméli, hogy Hévíznek és térségének legalább 80 ezer vendégéjszakát jelentenek az ebben az esztendőben repülővel érkező utasok.

A sármelléki FlyBalaton repteret 2004-től bérlőként működtető CCA 2009 óta áll felszámolás alatt, a társaságot 2009-ban követő bérlő, az FB Airport ellen pedig tavaly ősszel indult a felszámolási eljárás. Péter Márta azt mondta: az eddigi hirdetésekre csupán telefonos érdeklődések voltak, például izraeli és amerikai befektetők, de még a helyszín megtekintéséig sem jutottak el.

A repteret üzemeltető társaságok felszámolásával párhuzamosan folyik szintén tavaly óta az SCD Group átalakulásával Sármellékre bejelentett utódcég, az Aviation Group Zrt. felszámolása is. Az SCD csoport tagja volt korábban az FB Airport Kft. is.

Az Aviationnek semmilyen ingó- vagy ingatlanvagyona nincs, csupán négy kisebb társaságban összesen nem egészen 30 millió forint értékű üzletrésze, ezek megvásárlására április 6-ig várnak jelentkezőket - mondta a felszámoló.

A társasággal szembeni követelés ugyanakkor közelít a 3 milliárd forinthoz, amelyet két csomagban hirdetett meg eddig a Vectigalis. Először egy 1,854 milliárd forintos - fővárosi építőipari beruházáshoz kötődő önrészre vonatkozó - követelésállományt próbáltak értékesíteni, néhány héttel ezelőtt pedig egy újabb, ezúttal 974 millió forintos követelésállományt, de végül egyikre sem volt jelentkező.  • Hírek
  • Hírek