Kétéves csúcson a magyar munkanélküliség

2012.03.29. 09:02 Módosítva: 2012.03.29. 09:20
A foglalkoztatottak száma ismét 3,8 millió alatt van, de 51 ezerrel magasabb a tavaly ilyenkor mérték értéknél. A munkanélküliség 0,1 százalékkal nőtt, majdnem két éve nem volt olyan sok regisztrált állástalan, mint most. Az egymilliómunkahely-számláló azt mutatja: rekordszintű, 153 ezer fölötti elmaradásban vagyunk az egymilliós cél eléréséhez vezető úton.

A tavaly december és idén február közötti időszakban 3,794 millió embernek volt munkája Magyarországon, olvasható a KSH csütörtökön publikált gyorsjelentésében. Ez egyfelől azt jelenti, hogy a foglalkoztatás kilenc hónapja nem látott mélységbe süllyedt, legutóbb ugyanis a tavaly március-májusi időszakban volt 3,8 millió alatt az alkalmazásban állók száma (egy hónap alatt 30 ezres volt a visszaesés).

Másfelől viszont az alkalmazottak száma az egy évvel korábbi, 2010. december – 2011. februárinál nagyjából 51 ezerrel, 1,4 százalékkal magasabb, köszönhetően főként a közfoglalkoztatás bővítésének. Ilyen intenzitású növekedés éves szinten nem volt az utóbbi másfél évben, a harminc-negyvenezer körüli növekedések voltak jellemzőek.

Csakhogy ez is kevés, legalábbis ha abból indulunk, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelynek kellene keletkeznie a magyar gazdaságban. Ez ugyanis éves szinten százezres foglalkoztatásbővülést jelentene, tehát a mostani, kiemelkedően magas értéknek is a kétszeresét.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

Nem csoda, hogy a mostani adatok így azt is jelentik, hogy a kormány egymillió új munkahelyről szóló ígéretének időarányos teljesülése minden eddiginél rosszabbul alakul (a fenti grafikon alsó zónájában kiválaszthatja, mely időszakra kíváncsi, ezzel nagyítható vagy kicsinyíthető a grafikon mérete). Az Index egymilliómunkahely-számlálója, amely valójában egy tíz évre szóló, havi bontású trendvonal, minden korábbinál nagyobb, 153 833 fős elmaradást mutat. Vagyis ennyivel több embernek, nagyjából 3 millió 948 ezernek kellene dolgoznia, hogy a kormány által vállalt egymillió új munkahelyhez vezető úton időarányosan jól álljunk.

A statisztikai hivatal közölte azt is: a munkanélküliek száma ebben az időszakban 497 ezer volt, 11,6 százalékos, a tavalyinál 0,1 százalékkal magasabb munkanélküliségi rátát jelent. Emellett ez tízezres növekedés az egy évvel korábbihoz képest, míg az egy hónappal korábbinál 23 ezerrel több munkanélküli van. A havi szintű növekedés 4,9 százalékos – de ez a szezonális változások miatt kevésbé fontos érték –, ám az éves növekedés is elérte a 2 százalékot. Ilyen sok munkanélkülit 23 hónappal, azaz majdnem két évvel ezelőtt regisztrált a KSH.

Az NGM foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokról kiadott közleménye azt emeli ki: az egy év alatt bekövetkezett 51 ezer fős növekedés hatására a foglalkoztatási ráta 49,5 százalékra nőtt. A minisztérium emellett megjegyzi azt is: „az a tény, hogy másfél éve kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, tendenciának tekinthető”.

A KSH közleménye szerint a 15–64 éves korcsoportban a foglalkoztatottak száma 3,761 millió volt, ami ötvenezerrel több az egy évvel korábbinál. Ennek a korcsoportnak a foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakát 1 százalékponttal haladta meg. Ugyanakkor továbbra is alacsony, mindössze 17,5 százalékos a 15-24 éves korosztály foglalkoztatási rátája.