Még magasabb inflációt vár az MNB

2012.03.29. 12:00

Az emelkedő nyersanyagárak és a különadók miatt az idei évben jelentősen az inflációs cél fölött alakulhat az infláció, és csak jövőre, a különadók kifutásával mérséklődhet 3 százalék környékére - derül ki az MNB csütörtökön megjelent inflációs jelentéséből.

Ennek megfelelően a jegybank előrejelzése az idei átlagos inflációt a korábbi 5 százalékról 5,6 százalékra, a jövő évit a korábbi 2,6 százalékról 3 százalékra emelte. A jegybank GDP-növekedési prognózisa gyakorlatilag változatlan a korábbihoz képest: 2012-re 0,1, a jövő évre vonatkozóan 1,5 százalék.

Az infláció a jövő év első felében csökkenhet  3 százalékra, az ország kockázati megítélésének javulása következtében pedig 2012 második felétől mérsékelten erősödhet a forint - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető elemzője csütörtökön az inflációs jelentés ismertetésekor.

Amennyiben a makrogazdasági mutatók a mostani előrejelzés mentén alakulnak, és az ország kockázati megítélése az év felétől javul, akkor az MNB stábjának véleménye szerint az alapkamat az utolsó negyedévtől csökkenhet - közölte Virág Barnabás.

Az MNB előrejelzése szerint idén a GDP-arányos államháztartási hiány a kormány által tervezett tartalékok zárolása esetén 3,1 százalék lesz, és a már bejelentett további intézkedések nyomán a 2,9 százalékra csökken, így a konvergenciaprogramban vállalt idei 2,5 százalékos hiánycél eléréséhez további 0,4 százalékos megtakarításra van szükség, ami 100-110 milliárd forintot jelent.