A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép

MTI/Index
2012.03.30. 08:08
Eddig legalábbis 10 százalék jelezte visszalépési szándékát, bár ez a határidő közeledtével még növekedhet. Nehéz dönteni, hiszen a minisztérium is szándékosan bizonytalanságban tart és a pénztárak későbbi működésének módja sem egyértelmű.

A legfrissebb adatok szerint eddig a magánnyugdíjpénztár-tagok közel 10 százaléka jelezte, hogy visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a határidő lejárta közeledtével élénkül az érdeklődés az átlépés iránt - írja a pénteki Népszabadság.

A Stabilitás 9565 visszalépésről tud, ami valamivel több, mint a 97 ezres taglétszámnak a 9,91 százaléka. Az adat amolyan "vegyes felvágott", mert az AXA és az Aegon esetében friss adatokról van szó, míg a többi pénztártól keddi jelentést tudott közzétenni a Stabilitás.

A legalacsonyabb a visszalépők száma az Allianznál, a pénztár éppen csütörtökön jelentette be, hogy szétválasztja önkéntes és magánnyugdíjpénztárát. Ennél a szervezetnél 4,34 százalékos ez a mutató. A legnagyobb arányban viszont az Aegontól és az Erstétől jelentkeznek vissza az állami rendszerbe; e két kassza már korábban jelezte, hogy pénztárát végelszámolással bezárja - írja a lap.

Az átlépéseket erősítheti, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szándékosan bizonytalanságban tartja az érintetteket, a későbbi nyugdíjuk értékét illetően. Az NGM ugyanis eddig nem kezdeményezte annak a törvénynek a módosítását, ami kimondja , hogy azok, akik megtartják pénztártagságukat, csak a befizetéseik alapján járó állami nyugdíj 75 százalékát kaphatják meg. Holott a minisztérium közben folyamatosan arról beszél, hogy a magánpénztári tagok a mostantól kezdődő időszakra 100 százalékos állami nyugdíjat kaphatnak.

Azért is nehéz okosan dönteni, mert a bizonytalan környezetben a magánpénztárak működése is megkérdőjeleződött és annak is utána kell járni, hogy melyik fog szedni a működését finanszírozó valamilyen adományt vagy tagdíjat. A túlélésben azok a kasszák mindenesetre előnyben vannak akiknek több tartaléka maradt illetve, akiknek több tagjuk van.

Utóbbi azért fontos, mert ahol több az ügyfél, ott az esetleges tagdíjak vagy adományok egy főre jutó összege alacsonyabb lehet. A fix fajlagos költségekből fakadó kiadások alakulása miatt pedig magasabb lehet a maradó tagok fizetési hajlandósága, így a pénztár túlélési esélye is.

 Magánkassza
 Létszám Kötelező tagdíj (forint)
Önkéntes adomány (forint)
Allianz (Szövetség)
10 800 nincs
nincs
Aranykor 3100 nincs
1000-2000/hó (terv)
Axa
13 300 nincs nincs
Budapest 2700 nincs nincs
Dimenzió 3500 nem közölték
nem közölték
ING 19 200 nincs
4000/év
MKB 3300 nincs nincs
OTP 17 600 5000/hó (2012 júniustól)
később lehet
Pannónia 3500 3000/hó
később lehet