Haladékot kér az ombudsman nyugdíjügyben

2012.03.30. 15:25 Módosítva: 2012.03.30. 15:25
Nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért az ombudsman azzal a kéréssel fordult a nemzetgazdasági tárcához, hogy a tb-be való visszalépés ma lejáró határidejét soron kívül hosszabbítsák meg. Így reagált Szabó Máté azok panaszára, akiknek március 31-ig határozniuk kellene, hogy a magán-nyugdíjpénztárból visszalépnek-e a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Több magán-nyugdíjpénztári tag az alapvető jogok biztosának küldött beadványában kifogásolta, hogy a hatályos nyugdíjtörvény szerint a maradó kasszatagoknak csak a szolgálati idejük alapján járó nyugdíj 75 százaléka járna, annak ellenére, hogy tagdíj helyett nyugdíjjárulékot fizetnek.

A beadványozók szerint emellett egymásnak ellentmondanak a hivatkozott jogszabály rendelkezései és a sajtóban megjelent közlemények. A hivatalos tájékoztatás ugyanis arról szólt, hogy a tagsági jogviszonyukat továbbra is fenntartó pénztártagoknak 2012. január 1. után teljes összegű társadalombiztosítási nyugellátásban részesülnek.

A pénztártagok szerint ebben a jogi bizonytalanságban nem tudják megalapozottan eldönteni, hogy 2012. március 31-éig visszalépjenek-e a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Az alapvető jogok biztosa a nemzeti erőforrás minisztertől haladéktalanul tájékoztatást kért arról, hogyan alakul a magán-nyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási nyugellátásának összege 2012. január 1-jét követően.

A kérelem benyújtásának időzítése kissé megkésettnek tűnik, ugyanis ma van a pénztárválasztás utolsó napja. Aki kasszájánál írásban jelzi vagy postázza az állami nyugdíjrendszerbe visszaléptető nyomtatványt, május végén megszűnik a kasszatagsága, reálhozamát, ha van, adómentesen fölveheti, a többi megtakarítása pedig visszakerül az állami nyugdíjrendszerbe.

Aki kasszatag marad – megint csak a tavalyi szabályokkal ellentétben – teljes állami nyugdíjat kaphat arra az időszakra, amikor nem fizetett pénztári tagdíjat. Ehhez azonban a Nemzetgazdasági Minisztériumnak változtatni kell a hatályos szabályokon, amire a szaktárca korábban ígéretet tett. Erről, illetve a kilenc talpon maradt nyugdíjkassza terveiről, finanszírozási nehézségeiről ebben az összefoglaló cikkünkben olvashat.