Nándor
3 °C
16 °C

56 milliárdot adott a bankoknak az MNB

2012.04.03. 12:54
Kezdetnek igen pozitívnak minősíthető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel, amelynek első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kedden.

Bár Suppan Gergely véleménye szerint nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, az MNB kezdeményezése mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben. „A lényeg, hogy ne akadjon el a vállalati hitelezés, a hitelezési fogaskerekek számára az MNB hitel olajként szolgálhat” – fogalmazott az elemző.

A bankok számára megbízható, kiszámítható forrásként szolgál az MNB hitel, amely középtávú (kétéves) forrás, változó kamatozású, hiszen a jegybanki alapkamattal együtt változik. Az elemző hozzátetette azt is, hogy a kétéves futamidejű MNB hitel segítheti a bankokat abban is, hogy javít a rövidtávú források (betétek) és a hosszútávú eszközök (kihelyezések) között megbomlott összhangon.

Az MNB közleménye szerint a mennyiségi korlát nélkül meghirdetett hiteltenderen a jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta. A hitel futamideje 104 hét. A hitel kamatlába a futamidő alatt érvényes jegybanki alapkamat átlagos mértéke.

Simor András, az MNB elnöke egy héttel ezelőtt, a kamatdöntő ülés után azt mondta a jegybank kétéves hiteltenderéről: az igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézetek számára, véleménye szerint a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat a források tekintetében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a jegybanknak nincsenek eszközei a hitelezési hajlandóság növelésére. A jegybank eszközei számottevően támogatják a vállalati hitelezés újbóli beindulását, de önmagukban nem elégségesek ehhez. „Az ismert mondás szerint a lovat oda lehet vezetni a vályúhoz, de hogy igyon, arra nem tudjuk rákényszeríteni” – fogalmazott.

„A Magyar Bankszövetség pozitívan értékelte az MNB-nek azt a szándékát, hogy egy új kétéves hiteleszközzel javítsa a bankok hitelezési képességét. A bankszektor elmúlt évi veszteségei, az ez évre is áthúzódó pótlólagos terhek, a banki forrásköltségek emelkedése és az elfogadható kockázatú hitelkereslet szűkössége fékezi a bankok hitelezési képességét. Amennyiben a bankok teljesíteni tudják a jegybanki hiteltender feltételeit, és ezáltal likviditási helyzetük javul, úgy hitelezési képességük is bővülhet az előttünk álló két évben” – kommentálta az MNB bejelentését Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.