Malév-csőd: feljelentést tett az LMP

2012.04.04. 15:42 Módosítva: 2012.04.04. 15:42

Az LMP szerdán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Malév felszámolásának ügyében – közölte Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője. Az ellenzéki párt gyanúja szerint a légitársaság felszámolásakor csődbűntett, csalás, valamint hűtlen, illetve hanyag kezelés valósulhatott meg.

Scheiring Gábor azt mondta, hogy bár a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, véleményük szerint az ügyben a cég vezetése, illetve az államot mint tulajdonost képviselő kormányzati szervek lehetnek érintettek. A politikai felelősség pedig egyértelműen a kormányé, így azt Orbán Viktor kormányfőnek kell viselnie – tette hozzá.

Scheiring Gábor kifejtette: már akkor jó eséllyel lehetett tudni, hogy a Malév fizetésképtelenné válik és felszámolás elé néz, amikor az EU elmarasztalta a magyar államot a cégnek nyújtott versenyellenes támogatások miatt. Ennek ellenére az ésszerű gazdálkodás elveivel ellentétben tovább folytatták a veszteséges tevékenységet, ami az LMP szerint kimeríti a csődbűntett gyanúját.

Célzott csődbejuttatás?

A vélelmezett csalásra áttérve megjegyezte, hogy az uniós döntést követően a Malév továbbra is értékesített repülőjegyeket, amivel megkárosították a vásárlókat. Már korábban is látszott, hogy a Malév gazdálkodása fenntarthatatlan és új üzleti tervre van szükség, de az Orbán-kormány két éven keresztül nem készítette el azt – folytatta a képviselő, aki szerint ez minimum hanyag kezelésnek számít, de „felmerül az is, hogy célzott volt a Malév csődbe juttatása”. Ez utóbbi pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját – jelentette ki.

Megjegyezte azt is, hogy a bíróság a Hitelintézeti Felszámoló (HF) Nonprofit Kft.-t jelölte ki a felszámolás lebonyolítására, ugyanakkor „érthetetlen módon képbe került Varga Jenő, mint felszámolóbiztos”. Erre egyébként a csődtörvény tavalyi módosítása teremtett lehetőséget, amely értelmében a kormány bármilyen céget stratégiai vállalattá minősíthet, és akkortól arra a cégre külön felszámolási szabályok vonatkoznak. Így a felszámolója csak a Hitelintézeti Felszámoló lehet, amely azonban külön felszámolóbiztost választhat ki.

Az Index ezzel kapcsolatos kérdéseire a Hitelintézeti Felszámoló közölte: Varga Jenőt, a „felszámolópiac emblematikus alakját” a Felszámolók Országos Szövetségének listájáról választották, amelyen a szövetség a „nagy ügyekben tapasztalt felszámolókat” nevezte meg. A HF-től kapott tájékoztatásból nem derül ki, mik voltak, voltak-e egyáltalán objektív szempontok a birtokunkba került megbízási szerződés szerint havi 850 000 forintért megbízott Varga kiválasztásánál.

Nem a hülyeség eredménye

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlésben az LMP azt az álláspontot képviselte: nem lehet a történetet pusztán 2002 májusában elkezdeni és 2010 májusában befejezni. Pártjukat érdekelte, hogy az elmúlt években hogyan távozhattak vezetők százmillió forintokkal a Malévtól, miközben a cég kilencmilliárd forinttal tartozik a munkavállalóinak.

Arra is kitért, hogy miközben a cég a beszállítóinak is tartozik, közvetve a magyar állam is vagyont veszített, mert elértéktelenedetek a leszállási jogok. A képviselő azt mondta, választ akarnak kapni arra, hogy az állam miért nem viselt felelősséget a munkavállalókért és miért nem érdekelte a beszállítóként dolgozó hazai kis- és közepes vállalkozások sorsa.

Az, ahogyan a vagyonvesztés elérte a Malévot, tovább táplálja a gyanút, hogy ez „nem pusztán a hülyeség eredménye”, hanem egy nagyon tudatos folyamaté, mert „Magyarországon már elég régóta az oligarchák kormányoznak – jelentette ki. Hozzátette: „Varga Jenő személye pontosan mutatja azt, hogy a különböző színezetű oligarchák valahol a felhők mögött összeérnek”, mert a Malév mélyrepülése 2002 előtt kezdődött, 2010 és 2012 között pedig a jelenlegi kormányt terheli a felelősség a történtekért.