Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Valószínűbb a 320-as euró, mint az IMF-megállapodás

2012.04.04. 16:20 Módosítva: 2012.04.04. 16:32

Valószínűbb, hogy egyáltalán nem lesz IMF-megállapodás – mondta Benoît Anne, a Société Générale fő stratégája, a feltörekvő piacok szakértője az alapblog.hu -nak adott interjújában.

Az elemző szerint Magyarország és az IMF, illetőleg az EU közötti problematika egész története – tehát az elmúlt mintegy másfél év huzavonái, az ellentmondásos taktikák és az azokhoz párosult kommunikáció – rendkívüli óvatosságra kell, hogy intsék a befektetőket. "Sokkalta nehezebben kerülhet tető alá bármiféle megállapodás, mint azt a piaci résztvevők feltételezik. Ha egyáltalán tető alá kerül..." - mondta Benoît Anne.

Nem történt semmi, csak kommunikáció

A közgazdász úgy látja, hogy a piacok túlárazták a megállapodás lehetőségét az elmúlt időszakban, és annak ellenére fenntartja az elemzői csapata által képviselt negatív véleményt, hogy időközben Fellegi Tamás Washingtonban tárgyal az IMF-nél, és az Európai Unió illetékesei már tanulmányozhatják a magyar kormány hivatalos válaszait az Unió által támasztott feltételek teljesítéséről. Benoit Anne szerint hamarosan megértik a piaci szereplők, hogy valójában semmi egyéb nem történt, mint kommunikáció.

A befektetők emellett szerinte alulsúlyozzák a kormány és az EU közötti feszültségeket: "Mi úgy látjuk, hogy az EU által kért politikai, gazdasági, pénzügyi feltételeket a magyar kormány csak rendkívüli nehézségek árán lenne képes teljesíteni, sőt ezek egy részének nem is kíván eleget tenni. Olyan csekély a magyarok rendelkezésére álló idő, mely alatt bonyolult politikai kihívásokkal kell megküzdeniük, hogy kénytelenek vagyunk kételkedni a gyors és pozitív kimenetelben" - mondta a közgazdász.

Májusban jöhet a hasraesés

Ha májusig sincs érdemi előrelépés, márpedig Benoît Anne szerint ennek nagy a valószínűsége,-  mert a magyar kormány nem lesz hajlandó alapvető fordulatra, nem fog beleegyezni például az egykulcsos adó eltörlésébe - akkor az igen gyorsan háromszáztizenöt-háromszázhúsz forintos eurót és a külföldiek kezében lévő magyar eszközök leépülését fogja eredményezni.

"Azt prognosztizáljuk, hogy a piacok bizalma májusra elfogy. Mert addigra „leesik mindenkinél a tantusz”, hogy tulajdonképpen nincs haladás az IMF-EU kontra Magyarország ügyben, illetőleg, hogy eddig semmi sem történt" - mondta Anne. "Ha ugyanis valaki meg akar állapodni, akkor az megállapodik. Három-négy hónapja azonban ténylegesen csak beszédet hallottunk, de nem láttunk cselekedetet".

A piac szerint a jelenlegi 290 forint körüli euróárfolyammal és a magyar állampapírok bevásárlásával csupán a megállapodást sejtető beszédeket „vásárolta meg”. Amilyen hirtelen jött a túlzott optimizmus, ugyanúgy elérkezhet hamarosan ennek az ellenkezője, a masszív pesszimizmus is.

"Ennek folytán a befektetői – értsd: nem stratégiai, hanem pénzpiaci befektetői – bizalom szétesik. A forint zuhanni kezd. Nagyon gyorsan elmegy a 315-320 forintos sávba. Ha nem kezdődnek gyorsan hivatalos tárgyalások és nem lesz megállapodás, akkor ez lesz a jellegzetes árfolyam, és közben a Nemzeti Bank kénytelen lesz hét százalék fölé vinni az alapkamatot. Sajnos mi ennek adjuk a legnagyobb esélyt. Magyarország igen könnyen nagy bajba kerülhet" - mondta az elemző.