Piroska
-11 °C
-2 °C

A Magyar Hírlap újságírójával vitatkozik Matolcsy

2012.04.05. 16:29

"Kinek akar ártani Szajlai Csaba?" - címmel adott ki közleményt a Nemzetgatzdasági Minisztérium, amiben vélhetően a Magyar Hírlap újságírójának a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló cikkére ad szenvedélyes választ.

"Felelőtlen az az ember, aki Magyarország és a magyar emberek sikerét megkérdőjelezi" - kezdődik a közlemény. "Minden magyar ember számára valódi örömhír, hogy a magyar költségvetés pozitív egyenleggel zárta a 2011-es évet. És ez még akkor is így van, ha ebben egyedi intézkedések is szerepet játszottak, amit a Kormány egyébként soha nem titkolt. Azt az eredményt azonban elvitatni, hogy az egyszeri tételek nélkül az államháztartás egyenlege így is bőven 3 % alatti hiányt produkált - az olvasókkal szemben is tisztességtelen dolog" - írja a minisztérium.

"Vagy tán a cikk írójának elkerülte a figyelmét, hogy a Magyar Kormány a vállalt 2,94%-os államháztartási hiány helyett 2,43%-os eredményt tudott elérni?!" - teszi fel a kérdést a közlemény, ami szerint "Az pedig közgazdasági tudatlanságra vall, hogy azt állítja, az arányos, egykulcsos adórendszernek negatív hatása van a költségvetésre. Az új adórendszer ugyanis a tervezetthez képest már az első évben plussz 60 milliárd forint bevételt hozott a költségvetésnek, miközben a nyugdíjrendszer reformja fedezetet adott az adócsökkentésre. Mindeközben, a  kedvezőtlen nemzetközi helyzet ellenére is, a vállalkozók mintegy 52 ezer új munkahelyet teremtettek és az általuk végrehajtott béremelések következtében 6%-kal nőttek a magyar reálkeresetek."

"A pozitív adatok lesajnálásával a magyar emberek erőfeszítését, a magyar vállalkozók munkáját értékteleníti el - amely egy magyar újságírótól tiszteletlenség a hazájával szemben is. Költségvetési trendfordulónak vagyunk tanúi Magyarországon, aki ezt nem látja, az vak, aki semmibe veszi a magyar emberek erőfeszítéseit, az pedig felelőtlen" - zárul az NGM közleménye.

A minisztériumnak nem ez az első éles hangú közleménye, januárban "Ki az a Kopits György és miért?" című írásukkal reagáltak a Költségvetési Tanács első elnökének a Heti Válasznak adott interjújára, pár nappal korábban pedig Matolcsy György adott ki személyes hangvételű közleményt, amelyben Járai Zsigmondot "volt barátjának" nevezte, miután Járai kijelentette, hogy Matolcsy elhasználódott, mint nemzetgazdasági miniszter.